Polenske alergije i homeopatija

0
718

EUPHRASIA OFFICINALIS, u nas Vidac ili Vidova trava, je homeopatski lijek za alergije kod kojeg je izražena očna simptomatologija u vidu obilnog suzenja i peckanja očiju, gdje suze nagrizaju sluzokozu, za razliku od Alum Cepa kod koga iscjedak iz nosa nagriza nausnicu, a iz očiju je neutralan. Kijavica, curenje iz nosa. Simptomi se pogoršavaju na otvorenom i na vjetru, u ležećem položaju.

SABADILA, Centralno Američka biljka koja raste u Meksiku, iz porodice ljljana, je  homeopatski lijek kod kojeg je izraženo crvenilo očiju, kijanje u napadima, curenje iz nosa. Za razliku od Alium Cepa, kod kojeg se osoba osjeća bolje na svježem vazduhu, kod Sabadile su simptomi olakšani u toplom i osobi je bolje kad pije ili jede tople napitke i hranu.

PULSATILA, Sjeveroamerička biljka, kao homeopatski lijek za alergije pomaže kod curenja iz nosa u toku dana, a začepljenog u toku noći, svrab na nepcima, simptomi pogoršani u toplim i zatvorenim prostorijama i u večernjim časovima, a bolji na otvorenom, svježijem vazduhu. Odgovara osjetljivim osobama sa blagom naravi, često svjetlije puti i kose.

Dr Snežana Tomić, homeopata