Pravilnim ponašanjem pri izlaganju suncu spriječićemo i najopasnija oboljenja kože

0
476

[heading]Sunčanje i zaštita od njegovih štetnih efekata bili su tema skupa koji je 24. aprila, u organizaciji Dermokozmetičke kuće „Vichy”, održan u Hotelu „Podgorica”. Skup je propratio veliki broj Ijekara i farmaceuta, a predstavjena im je i nova paleta Vichyevih proizvoda[/heading] Sunčanje, odnosno namjerno izlaganje suncu, ima svoje mnogobrojne pozitivne, ali i štetne efekte. Na prednosti i po­sljedice upozoravaju ljekari i farmaceuti, ali problemom se bave i svi kojima su bitni zdravi stilovi života, te kozmetičari koji, osim zdravlja, žele da postignu i estetski efekat.

Dermokozmetička kuća Vichy u Podgorici je 24. aprila predstavila paletu novih proizvoda za sunčanje, a o efektima izlaganja suncu govorila je mr ph..Ana Kitanović, Vichyev stručni saradnik za edukacije. – Sunce svi volimo, neophodno nam je za kvalitetan i zdrav život. Sunčanje, odnosno namjerno izlaganje suncu, ima određene prednosti, od čega su neke fiziološki neophodne, kakva je, recimo, sinteza vitamina D. Osim toga, svi mi volimo da preplanemo, pa sunčanje ima i subjektivnu važnost za nas. UV zračenje ima povoljne efekte na različita kožna oboljenja, ali sunčanje i te kako ima puno loših strana. Jedna od njih je fotostarenje kože, na koje se, za razliku od fiziološkog, koje ne možemo spriječiti, može uticati ako pravilno sprovodimo fotoprotekciju – kazala je Kitanović.

UV ZRAČENJE – OPASNOST I OD NAJTEŽIH OBOLJENJA KOŽE

UV zračenje, upozorila je Kitanović, izaziva razne osjetljivosti i bolesti kože. Može da doprinese pojavi različitih vrsta kancera kože, alergija, dovodi do opekotina, a ima i još puno negativnih efekata na naš organizam i kožu. – Kada govorimo o fotoprotekciji, nije svejedno gdje se mi nalazimo, odnosno u kom smo podneblju. Jačina UV zračenja zavisi i od visine Sunca (najjače je kada je Sunce u zenitu), geografske širine i dužine, od oblačnosti, nadmorske visine, kvaliteta ozonskog omotača. Ne smijemo zanemariti ni refleksiju okoline u kojoj se nalazimo dok smo izloženi suncu, odnosno nije svejedno da li smo pored vode, na snijegu, pijesku ili u nekoj šumi. Sve ove faktore trebalo bi da uzmemo u obzir kada određujemo šta da koristimo kao zaštitu. Ali, u svakom slučaju, za sunčanje bi trebalo koristiti preparate sa što većim SP faktorom. Danas više zaista ne možemo preparate sa SPF manjim od 20 smatrati ozbiljnim, tako da treba koristiti one sa SPF 40 ili 50 – kazala je Kitanović, ističući da, prema nekim podacima, svega tridesetak odsto mlađih od 25 godina koristi zaštitu od sunca.

Solarijumi izuzetno opasni

– Solarijumi su prije nekoliko godina uvršteni u kancerogene iz grupe 1, a to je grupa za koju postoji dovojjno dokaza o kancerogenom dejstvu na čovjeka. Solarijumi su vrlo opasni, tako da jedan prosvećen i progresivan mladi čovjek ne bi trebalo da ide i izlaže se sunčanju u solarijumima. Postoje navodi da je 20-ak minuta u solarjumu, isto kao da ste se suncu izlagali tri sata. Prema tome, o njima više ne bi trebalo ni razmišljati, mada su, na žalost, na ovom našem području još uvijek popularni i među ko­risnicima je oko 70 odsto mladih od 25 godina – kazala je Kitanović.

Još jedna od vrlo čestih zabluda je, prema njenim rjeđima, da solarijum treba koristiti kao pripremu za sunčanje na moru i kao osiguranje protiv opekotina, a istina je da koža preplanula u solarjumu ne daje nikakav zaštitni efekat. Vjerujući da smo kožu pripremili, izlažemo se još više jakom UV zračenju i povećavamo sve rizike.

Statističari su, prema njenim riječima, izračunali da se rizik od dobijanja nekog od karci­noma kože udvostručava ukoliko tokom bilo kog životnog doba pet puta zadobijemo opekotine od sunca. – Oko 70 do 80 odsto UV zračenja u cjelokup­nom životu primi se tokom djetinjstva ili u jako mladom dobu, pa je jako važno znati se zaštititi, odnosno izlagati se suncu na pravilan način, jer ćemo tako u značajnoj mjeri preduprijediti nastanak oboljenja kože. Jedini karcinomi, među raznim tipovima tog oboljenja, koji su u porastu – jesu karci­nomi kože. Maligni melanom je najsmrtonosniji oblik kancera kože i jedan od najsmrtonosnijih uopšte. Ako se ne otkrije na vrijeme, izaziva i do 70 odsto smrtnosti. Dokazano je da je UV zračenje vrlo značajan faktor za pojavu karcinoma kože, iako ne jedini. To oboljenje može da bude posledica kumulativnog dejstva primanja UV zračenja u djetinjstvu – kazala je Kitanović, ističući da se rak kože može vidjeti, te da ako se na vrijeme otkrije, može se izliječiti. – Melanom je nekada jako opasan jer može biti problematičan za prepoznavanje čak i za ljude koji imaju u tome iskustva. Problem predstavlja to što se nekada ne pojavljuje na očekivanim mjestima, niti ima tipičan izgled, odnosno bude amelanotičan. Za melanom je paradoksalno to što obolijevanje raste, a gotovo sto odsto može da se prevenira ako vodimo računa o smanjenju faktora rizika. Zato se treba pravilno ponašati pri izlaganju suncu. Posebno oprezne treba da budu osobe svjetlije puti i one sa puno mladeža, koje godišnje treba da posjete derma­tologa i redovno pregledaju svoje mladeže. Oni treba da izbje­gavaju sunčanje, a kada to rade, moraju se ponašati pravilno i time prevenirati bilo kakve reakcije na koži. Opšta pravila kojih se treba pridržavati dobro su poznata, ali uvijek je dobro podsjetiti se. Prvo je da se ne izlažemo suncu između 11 i 16 časova, zatim da koristimo suncobrane koji su napravljeni od materijala sa gustim tkanjem, da dok se krećemo po suncu koristimo odjeću sa UP faktorom. Posebno treba biti oprezan kod izlaganja djece suncu, jer su kod njih nerazvijeni zaštitni mehanizmi i melano-geneza. Djecu do tri godine uopšte ne treba sunčati, a kasnije, pošto je to gotovo nemoguće izbjeći, treba biti vrlo oprezan i pravilno se ponašati – upozorava Kitanović. Osnovno je, kako dalje kaže, da na djecu prenesemo, odnosno naučimo ih pravilnom ponašanju. Odjeća koja se nosi mora biti dugih rukava i nogavica, šeširi sa širokim obodom, a zaštitne naočari sa UV filtracijom. – Takvim ponašanjem možemo da preduprijedimo negativne efekte, a, naravno, potrebno je koristiti i antisolarne preparate -kazala je Kitanović.

PREPARAT MORA ZADOVOLJITI BROJNE KARAKTERISTIKE

– Preparati, po opštem mišljenju, moraju dobro da se tolerišu, da su kozmetski prihvatljivi, netoksični, zatim preparat koji koristimo ne smije da izaziva alergije, mora da bude fotostabi-lan, ef kasan protiv cjelokupnog spektra UV zračenja, otporan na vodu i da ima visok SPF. Da li postoji potpuno savršeni preparat, takav da zadovoljava sve te faktore? Vjerovatno ne, ali ideja je da treba tražiti preparat koji zadovoljava što više tih karak­teristika. Naša kuća ima novu liniju preparata za sunčanje, a bitno nam je bilo, i u tome se sastoji novost, da pojačamo zaštitu od duguh UV-A zraka. Ideja je bila da ti preparati imaju što veću apsorpciju i budu što stabilniji. UV-A dugi zraci čine 75 odsto UV zračenja, a većina preparata koji su se do sada mogli naći, apsorbovali su samo UV-B i kratke UV-A zrake. UV zraci utiču na boju tena, koji postaje sivkast, sivkasto-pepeljast. Takođe, postoji uticaj na funkciju i strukturu kože, javljaju se mnogobrojne fleke, bore, a UV zraci stimulišu i fotostarenje – kaže Kitanović. Estetski momenat, navodi ona, nije bitan, za UV zaštitu, ali jeste za subjektivni osjećaj i uživanje. – UV zaštita je vrlo ozbiljna stvar i mora biti prilagođena koži. Djeca posebno moraju biti zaštićena, jer se veliki broj djece svakodnevno izlaže suncu a da nijesu adekvatno zaštićena. Za njihovu zaštitu najbolje je koristiti provjerene i sigurne preparate.