Preduzmimo potrebne korake da očuvamo sopstveno zdravlje

0
544

[heading size=”5”]Prošli mjesec obilježile su globalna, ali i nacionalna kampanja u borbi protiv raka dojke. Koristimo priliku da naše čitaoce upoznamo sa američkim iskustvima zahvajujući razumijevanju i vremenu koje nam je posvetila Sue K. Brown, ambasadorka Sjedinjenih Američkih Država u CrnojGori.[/heading]

Koliko je rak dojke aktuelna tema u američkoj zdravstvenoj kulturi?

suekRak dojke je veoma aktuelna tema u Sjedinjenim Američkim Državama. Kod oko 12 odsto žena u Americi razvije se rak dojke u nekom trenutku tokom života. Trenutno u SAD ima više od 2,8 miliona onih koji su preživjeli rak dojke. Američko društvo za borbu protiv raka procjenjuje da će skoro 40.000 žena u Americi umrijeti od raka dojke ove godine. Jedan od najvećih uspjeha posljednjih decenija odnosi se na uklanjanje srama da se o raku dojke govori. Žene sada mogu da govore znatno otvorenije o svom iskustvu, i zbog toga je veća vjerovatnoća da će otići na pregled dojke. To je važno, jer znači da će doktori imati veće šanse da otkriju bolest u ranoj fazi, što će omogućiti da liječenje bude uspješnije.

Međutim, ima još mnogo predrasuda i pogrešnih shvatanja u vezi sa rakom dojke. Na primjer, dešava se da mnogo mladih žena misle da su premlade da se pregledaju. Zapravo, Američko društvo za borbu protiv raka procjenjuje da oko jedan od osam invazivnih karcinoma dojke se razvija kod žena ispod 45 godina starosti. Više žena između 15. i 54. godine umre od raka dojke nego od bilo kojeg drugog raka.

Još jedna zabluda je, da se kod muškaraca ne može razviti rak dojke. Iako je stopa raka dojke kod žena mnogo viša, činjenica je da u SAD više od 2000 muškaraca oboli od raka dojke svake godine. Zbog toga što se muškarci više ustručavaju da o tome govore, oni se nerado obraćaju za pomoć u ranoj fazi, što smanjuje njihove izglede da prežive.

Kako se američka žena informiše i bori protiv ove bolesti?

Organizacije kao što su Američko društvo za borbu protiv raka (www.cancer.org) i Fondacija Suzan G. Komen za liječenje (www.komen.org) obezbjeđuju veliki broj korisnih infor­macija. Prilično je jednostavno da se žene u SAD redovno informišu o ovoj bolesti. Naravno, znanje ne vodi uvijek ka akciji. Dešava se da čak i žene koje doniraju novac ili učestvuju u kampanjama informisanja javnosti o toj bolesti zaborave da preduzmu korake da otkriju rak u ranoj fazi, tako da ima još posla u ovoj oblasti.

Iako ima još dosta misterije u vezi sa uzročnicima raka dojke, Američko društvo za borbu protiv raka savjetuje ženama da se bave intenzivno fizičkim vježbama, da jedu zdravu hranu koja smanjuje mogućnost dobijanja prekomjerne težine, i da izbje­gavaju ili ograniče unos alkohola u organizam. Isto tako, izuzetno je važno da žene nauče kako da same sebe pregledaju u ranoj fazi, i da idu redovno na ljekarske preglede.

Da li ste u svojoj blizini, u krugu porodice ili prijatelja, imali iskustvo ove bolesti?

Nažalost, rak dojke je toliko rasprostranjena bolest da je gotovo svako od nas imao ili ima nekoga, u porodici, prijatelja ili kolegu zdravljena poslu, ko se bori s ovom bolešću. Ovdje u Ambasadi imamo kolege koji su imali rak dojke, tako da ja lično razumijem uticaj koji ova bolest može imati na porodicu ili neku drugu zajed­nicu, uključujući i radni kolektiv.

Ko najviše i najefektnije doprinosi u ovoj borbi u Vašoj zemlji?

Amerikanci su ujedinjeni oko ovog pitanja. Zdravstveni profesionalci, nevladine organizacije, vladine agencije na svim nivoima i pojedinci, svi oni, na različite načine, rade svoj dio posla kako bi unaprijedili nivo znanja građana o raku dojke i pojačali borbu protiv ove bolesti. Mnoge kompanije, od proizvo­đača kozmetike do velikih automobilskih kompanija, takođe, doprinose toj borbi. Na primjer, budući da potrošači prepoznaju rozu kao boju koja se povezuje sa kampanjom unapređenja svijesti o raku dojke, kompanije proizvode roze proizvode kao znak promocije kampanje, i onda dio prihoda doniraju za istraživanja raka dojke. Te kompanije shvataju da nije važna samo ta njihova podrška, nego da je to dobro i za njihov biznis jer potrošači žele da pomognu toj borbi kupujući upravo proizvode one kompanije koja se trudi da doprinese da se situacija poboljša.

Šta je zajedničko pacijentima u Crnoj Gori i SAD?

Mislim da ima više sličnosti nego razlika. Pacijenti u SAD, Crnoj Gori i širom svijeta prolaze kroz ekstremno tešku situaciju. Njima je potrebna podrška njihovih porodica i zajednice i imaju pravo na najnovije medicinske informacije i najbolju moguću zdravstvenu brigu.

Postoji li nešto što bi Crna Gora trebala da učini boljim za svoje pacijente?

Iako je odlično što Crna Gora obilježava oktobar, kao Mjesec unapređenja svijesti o borbi protiv raka dojke, mi svi treba da budemo svjesni da je to problem koji zahtijeva pažnju tokom cijele godine. Čula sam da mnoge žene zakazuju pregled dojke baš u oktobru, što može da bude opasno ako su detektovale problem ranije, a odlažu posjetu doktoru. Nadam se da ljudi u Crnoj Gori razgovaraju sa mladim ženama na vrijeme o ovom pitanju i podučavaju ih o simptomima raka dojke i kako da vode zdrav način života. Voljela bih da vidim više strateškog pristupa ovom pitanju u Crnoj Gori koji će angažovati sve sektore, uključujući preduzeća i škole, kao i nevladine organizacije i sektor zdravstvene zaštite. Mjesec borbe protiv raka dojke trebalo bi da bude samo početak aktivnosti koje bi se dešavale tokom čitave godine.

Za kraj, koju poruku biste poslali našim čitaocima u pogledu borbe protiv raka dojke?

Ženama, naročito ženama koje pokušavaju da uspostave ravnotežu između porodičnih i poslovnih obaveza, može biti teško da odvoje vrijeme za sebe. Može se lako desiti da zaboravimo da posvetimo pažnju svom zdravlju dok ne dodje ponovo oktobar. Svi treba da se potrudimo da budemo informisani i da preduzi-mamo potrebne korake da očuvamo sopstveno zdravlje. Svako može imati ulogu u unapređenju svijesti i doprinijeti borbi protiv raka dojke, bilo kroz doniranje novca, učešće u edukativnim i informativnim aktivnostima ili kroz podršku bliskim osobama koje se bore protiv te bolesti.

 

Piše: Studio PravaPriča Podgorica & SM JWT Beograd