Prevencija i zaštita od štetnog djelovanja suncevog zracenja

0
695

PRIORITETI U KORIŠĆENJU ZAŠTITE OD SUNCA: (PREPORUKE TOKSIKOLOGA USA PROGRAMA ZA NACIONALNO ZDRAVLJE, DŽENIFER SAS):

1. Koristiti zaštitu od sunca ( pogotovo ako u poro­dičnoj anamnezi postoji podatak o malignitetima kože!)

2. Nanositi sredstvo za zaštitu od sunca rano, često i obilno

3. Ostajati u hladovini preko podneva, upotrebljavati šešir i zaštitne sunčane naočare, koristiti odjeću za plažu sa UPF

4. Upotrebljavati zaštitu koja sadrži mineralne filtere bez neželjenih parabena, sintetičkih mirisa i boja

5. Pri izboru sredstva za zaštitu od sunca rukovoditi se mišlju: „Sunce je loše, želim da ga blokiram.

U sredstvima za zaštitu od sunca se nalazi mnogo elemenata koji su takođe dokazano loši za ljudsko zdravlje!”

Dakle, naći zaštitu sa prirodnim filterima, bez hemijskih supstanci za koje se zna da mogu biti štetne, i bez mikronizovanih sastojaka! Biti edukovani potrošač!

POTENCIJALNI RIZIK ZA ZDRAVLJE

Sredstva za zaštitu od sunca pri izlaganju kože sun­čevom zračenju na površini ne mogu rasuti i potrošiti ene­rgiju nastalu u ekscitiranom stanju i zato prodiranje sastojaka sredstava za zaštitu od sunca u dublje slojeve kože povećava količinu slobodnih radikala i reaktivnih kiseoničkih grupa. Neka sredstva za zaštitu od sunca koja sadrže hemijske filtere u kontaktu sa živim ćelijama, ako su izložene suncu, proiz­vode potencijalno jake supstance. Količina ovakvih sredstava koje prodiru kroz kornealni sloj kože može i ne mora biti dovoljna da proizvede štetne posljedice.

U nekim studijama se navodi da pitanje kada UV filter na koži ili u koži djeluje nije još dobilo odgovor i da je to ključ stvaranja idealnog sredstva za zaštitu od sunca. Pored ovih činjenica, nijedna medicinska asocijacija nije došla do zaključka da sredstva za zaštitu od sunca ne treba upotre­bljavati! U odnosu na proizvodnju vitamina D, australijski ljekari preporučuju izlaganje suncu bez sredstva za zaštitu kada je UVI veći od 3 fotoeksponiranih područja kože, u trajanju od 10-15 minuta, 2 puta sedmično. Kada je ekspo­zicija UVB zračenju duža, ravnoteža u koži dovodi do brze degradacije vitamina D-3.

Nanopartikule u sredstvima za zaštitu od sunca te­oretski mogu povećati broj karcinoma ili bolesti slične azbestozi. Tako mikronizovani oblici cink-oksida i titanijum-dioksida mogu indukovati slobodne radikale pod sunčevom ekspozicijom i izazvati fotomutagenost. Ipak, treba podsjetiti da nanopartikule prodiru kroz kornealni sloj kože, najvjerovatnije samo do spoljašnjeg mrtvog sloja kože koji se ljušti. Sprej oblik se u posljednje vrijeme razmatra od strane FDA kao potencijalno opasan u smislu mogućeg udisanja čestica, posebno kod djece. Njegovu upotrebu treba izbjegavati kod djece, ili ga nanijeti sprejanjem prvo na ruku odrasle osobe, a potom na tijelo ili lice djeteta.

Američka organizacija za zaštitu potrošača EWG (Enviromental Working Group) otkriva da mnoga popularna sredstva za zaštitu od sunca sadrže sastojke poznate da podstiču rast i širenje ćelija tumora kože. Izvještaji ove orga­nizacije ističu da najmanje pola sredstava za zaštitu od sunca na američkom tržištu sadrže vitamin A sastojke i derivate kao što je retinol i retinil-palmitat, za koje su studije FDA iz 2000. godine ( US Food and Drug Administration) pokazale da su fototoksični i fotokarcinogeni, što znači da postaju toksični pri izlaganju suncu i uzrokuju širenje tumorskih lezija za 21 procenat brže nego sredstva za zaštitu od sunca bez ovih sastojaka! Toksičnim se smatraju i hemikalije kao oksibenzon, a za neke hemikalije koje su sastojci sredstava za zaštitu od sunca nikada nije dokazana sigurnost i efikas­nost! Prema istraživanjima EWG, manje od 7.8% testiranih sredstava za zaštitu od sunca na američkom tržištu mogu se smatrati „sigurnim i efikasnim”. Za idealno zdravlje, prema mišljenju ove organizacije, izlaganje suncu na preporučen način, bez upotrebe sredstava za zaštitu od sunca, presudno je za dobijanje i održavanje dovoljne količine vitamina D. Postepenim izlaganjem suncu, može se stvoriti tolerancija na štetno djelovanje sunca i čak prevenirati mogućnost opeko­tina, kažu stručnjaci ove organizacije!

EWG navodi, da avobenzone, iako je vrlo koristan za UVA protekciju, nije u potpunosti stabilan, pogotovo u kombinaciji sa oktinoksatom. U kombinaciji sa oktokrilenom, mnogo je korisniji! Takođe, smatra se da je oksibenzon (benzophenone-3) povezan sa alergijama, hormonalnim up­livom i razaranjem ćelija! S druge strane, FDA tvrdi da ne postoje studije na ljudima koje pokazuju ovakve zaključke!

EWG istraživanja ukazuju da sva sredstva koja je ova organizacija istraživala 2004. godine u svojim hromatografskim studijama signiikantno prodiru u kožu i apsorbuju se u krvotok, te tako postaju potencijalno opasna za zdravlje korisnika. Na listi potencijalno opasnih sredstava koji se na­laze u sredstvima za zaštitu od sunca nalaze se: