Probiotici, prebiotici – sinbiotici

0
2692

Korisne bakterije i njihov značaj

Veliki problem u očuvanju zdravlja gastrointestinalnog trakta predstavljaju uslovi života kojima je savremena civilizacija izložena. Brza hrana, (umjesto dobro fermentizovanim prehrambenim proiz­vodima tipa kisjelog kupusa, kisjelog mlijeka i sl), sterilnost životnog okruženja( umjesto životne sredine koja nije u potpunosti lišena prisus­tva bakterija), vještačka ishrana odojčadi, te iznad svega nekontrolisana upotreba antibiotika, dovode do naglog porasta broja agresivnih bakterija na štetu korisnih. To dalje uslovljava ugroženost zdravlja organizma, koja u krajnjem slučaju može biti i fatalnog ishoda. Kako bi se ponovo uspostavila ravnoteža potrebno je pospiješiti razvoj specifičnih sojeva mikroorganizama koji održavaju zdravlje crijevne flore I njihovo djelovanje se označava kao probiotičko.

Za optimalno dejstvo ovih sojeva neohodna je “hrana” koja će omogućiti njihov rast i veću aktivnost a to je prebiotik- oligofruktoza.

Udruženim dejstvom probiotika i prebiotika (sinbiotik) ostvaraju se izuzetno povoljni efekti na crijevnu floru i pruža se ade­kvatna zaštita od pojave dijareje.

Medicinska hronologija bilježi da je još 1907. godine naučno pomenuta mogućnost primjene probiotika u liječenju bolesti crijeva.. Ruski naučnik Uja Mečnikov, dobitnik Nobel-ove nagradu za otkrivanje fagocitoze 1908.god., prvi je iznio koncept probiotika .

Davne 400. p. n. e. ideju o tome da smrt spava u crijevima iznio je otac medicinske nauke Hipokrat

Ponuda probiotskih proizvoda na našem tržištu je velika, a razlike postoje (način formulacije, da li je tehnološki obezbjeđena gastrorezistentna zaštita ili ne, koji je broj i sadržaj probiotskih sojeva i da li u proizvodu postoji prebiotik).

Zašto baš Multilac?

Multilac je dijetetski proizvod koji sadrži visoku koncentraciju čak 9 sojeva živih probiotičkhih bakterija i prebiotika oligofruktoze.

Svaki od probiotskih sojeva ima jedinstvena svojstva i doprinosi efikasnosti proizvoda kod različitih stanja.

Za razliku od drugih probiotika čije je dejstvo onemo­gućeno kisjelom sredinom želuca, Multilac® zahvaljujući inova­tivnoj tehnologiji uspješno može da savlada ovu barijeru i da ispolji maksimalan efekat tamo gdje je najpotrebniji – u crijevima.

Inovativna tehnologija inkapsulacije MURE® obezbjeđu-je bolju stabilnost i veću efikasnost probiotskih sojeva. Proces oblaganja kapsule posebnim zaštitnim slojem, pomaže očuvanju vitalnosti probiotskih bakterija u gastrointestinalnom traktu.

Upravo zbog toga Multilac® pokazuje izuzetnu efikasnost: sprečava i brzo zaustavlja dijareju, poboljšava funkciju crijeva, pomaže u održavanju zdrave mikroflore i povećava otpornost organizma.

S obzirom na veoma brz razvoj medicinske i farma­ceutske tehnologije, moglo bi se reći da primjena sinbiotika u svrhu liječenja poremećaja gastrointestinalnog trakta danas pred­stavlja provjeren i potvrđen metod liječenja. Perspektive primjene ovih ljekova svakim danom se proširuju. Mogućnost njihove terapijske primjene pokazuje se kao veoma efikasna u terapiji dijar-ejalnih poremećaja – od onih kod novorođenčadi, preko tzv. putničkih, antibioticima izazvanih dijareja do mnogih drugih tipova ovog poremećaja.

Dijareja se razvija kod približno 11-40% djece, koja primaju antibiotike i kod 3-5% odraslih.

Probiotici smanjuju rizik nastanka dijareje izazvane antibiotskom terapijom u prosjeku za 60%.

U organizaciji farmaceutske kompanije „Phar-maSwiss”, u Podgorici je 30. novembra održan eduka-tivni skup na temu “Neophodnost primjene sinbiotika u svakodnevnoj jekarskoj praksi. Sinbiotik, relativno novi pojam, predstavlja kombinaciju svima dobro znanih probiotika i prebiotika.

 

Akutni virusni gastroenteritis, sindrom iritabilnog kolona, postoperativna stanja pacijenata koji pate od zapaljenjskih bolesti crijeva, te pseudomembranozni kolitis, suzbijanje intoler-ancije na laktozu, takođe su stanja koja se smatraju visoko predik-tovanim za liječenje ovim tipom terapije. Manje je poznato, ali efikasnost ovih ljekova potvrđena je i u sanaciji alergijskog ekcema, atopije, prevenciji nekih tipova karcinoma, osteoporoze, regulacije nivoa holesterola, a ima i efektu i u uspostavljanju dobrog funkcionisanja imunološkog sistema.

Terapije živim sojevima bakterijskih vrsta predstavljaju medicinu 21-og vijeka, smatraju mnogi ljekari, a naučna istraživanja potvrđuju da se veoma bezbjednom može smatrati primjena 5 miliona do 5 milijardi jedinica kolonih formi u dnevnoj dozi lijeka.

Multilac se primjenjuje jednom dnevno, poželjno je uveče prije spavanja.