Razmjena iskustava i usvajanje novih znanja

0
450

[heading]U Institutu „Dr Simo Milošević” u Igalu od 4- do 7- aprila održan Treći kongres fizajatara Crne Gore. Učestvovali naši i eminentni stručnjaci iz okruženja i Evrope[/heading]

Treći kongres fizijatara Crne Gore održanje u periodu od 4. do 7. aprila u Institutu ,,Dr Simo Milošević” u Igalu, uz učešće naših i eminentnih stručnjaka iz okruženja i drugih evropskih zemalja.

Kako je istakla predsjednica crnogor­skog Udruženja fizijatara, mr sc. med. Željana Škarić-Karanikić, cilj Kongresa bio je pružanje „konstruktivnih smjernica za daljnje usavrša­vanje struke i nauke i koncipiranje multidisciplinarnog rada, ne napuštajući osnovne principe i filozofiju fizikalne medicine i rehabilitacije”.

– Veliki napredak medicine i uža profilacija ljekara obavezuju našu specijalnost na usvajanje novih znanja i razmjenu iskustava iz različitih oblasti fizikalne medicine i rehabilit­acije, sa zajedničkim primarnim ciljem, a to je dobrobit pacijenta – kazala je Škarić-Karanikić.

Otvarajući Kongres, ministar zdravlja u Vladi Crne Gore prof. dr Miodrag Radunović istakao je da ga raduje što u radu ovog skupa učestvuje veliki broj renomiranih profesora i specijalista fizikalne medicine i rehabilitacije iz Crne Gore i okruženja (Hrvatske, Srbije, Bosne i Hercegovine i Makedonije).

– Ovo je prilika da svi učesnici podijele najnovija znanja i iskustva, te razmijene ideje sa eminentnim stručnjacima i uglednim me­đunarodnim predavačima iz različitih naučnih oblasti koje se odnose na fizikalnu medicinu i rehabilitaciju. Teme Kongresa su veoma interesantne i multidisciplinarnog karaktera, pa tako na skupu imamo specijaliste i drugih grana medicine – ortopede, reumatologe, kardiologe, neurologe, a sve u cilju iznošenja naučnih dostignuća, stručnih novosti i razmjene iskustava.

Sve naprijed navedeno garantuje najviši kvalitet i uspješnost Kongresa, a ujedno predstavlja i dobru osnovu za povezi­vanje naučne doktrine s potrebama svakodnevne prakse. Ovakav skup omogućuje i partnerstva za buduće stručne i naučne saradnje, kroz koje je Crna Gora spremna da unaprijeđuje oblast fizikalne medicine i rehabilitacije.

Organizatorima Kongresa pomoć je pružilo Ministarstvo zdravlja, koje čvrsto podržava savremeni koncept razvoja fizikalne medicine i rehabilitacije, što u postojećim okolnostima predstavlja veliki izazov i ozbiljan zadatak. Vjerujem da ćemo zajedničkim naporima, ulažući u znanje i prateći modernu tehnologiju uspješno odgovoriti povjerenom zadatku – istakao je ministar Radunović.

Osnovne teme trodnevnog skupa bile su: kardiopulmonalna rehabilitacija, nacionalni vodiči i protokoli, rehabilitacija povreda i oboljenja CNS-a, habilitacija i rehabilitacija u pedijatriji, reumatološka rehabilitacija, pomaci u fizikalnoj i rehabilitacionoj medicini, ortopedsko-traumatološka rehabilitacija i kardiovasku­larna rehabilitacija. Održano je stotinjak predavanja i prezentacija, a skup je pozdravila i predsjednica Evropskog udruženja fizikalne i rehabilitacione medicine prof. dr Ksanti Mičeli. Učesnicima su se, takođe, obratili i potpredsjednica Mediteranskog foruma fizikalne i rehabilitacione medicine prof. dr Milica Lazović, direk­tor Kliničkog centra Crne Gore dr Milan Mijović i direktor Instituta „Dr Simo Milošević” mr Zoran Kovačević, te gradonačelnik Herceg Novog Dejan Mandić.

ZA LAKŠI I EFIKASNIJI RAD

Udruženje fizijatara Crne Gore (UFCG) osnovano je u junu 2008. godine, a odluka o tome donešena je na prethodno održanoj Osnivačkoj skupštini, u Institutu „Dr Simo Milošević”, u Igalu, 2007. godine.

Prvi presjednik Udruženja bio jeprof. dr Milan Obradović, u mandatu od 2008. do 2011. godine. Od 2011. godine predsjednica UFCG-a je mr sc. med. Željana Škarić-Karanikić.

          Sjedište Udruženja nalazi se u Kliničkom centru Crne Gore, Centar za fizikalnu medicinu i re­habilitaciju, ul. Ljubljanska b. b., 81000 Podgorica.

Udruženje je osnovano radi ostvarenja lakše i bolje komunikacije stručnjaka, pacijenata i javnosti. Pored ovoga, cilj je organizovano djelovanje, unapređenje i popularizacija rada fizijatara, nji­hovog javnog istupanja, organizovanja stručnih sastanaka, kao i uspostavljanje odnosa sa odgovarajućim ljekarskim organizacijama u zemlji i inostranstvu.