Specijalna bolnica “Vaso Ćuković” obilježila 50 godina neurohirurške djelatnosti

0
1860

risanSvečanom akademijom obilježeno je pedeset godina neurohirurške djelatnosti u Crnoj Gori, 14. maja u budvanskom hotelu Splendid, koja je započeta u specijalnoj bolnici za ortopediju, neurohirurgiju i neurologiju Vaso Ćuković u Risnu.

Svečanoj akademiji prisustvovao je veliki broj neurohirurga iz zemalja regiona, ljekara iz Crne Gore, kreatori zdravstvene politike, saradnici risanske bolnice i prijatelji.

Nemoguće je govoriti o bolnici u Risnu odvojeno od Vasa Ćukovića, čovjeka čije ime nosi, čijom je donacijom izgrađena ova specijalna bolnica. Njegova zadužbina i danas svjedoči o ličnosti, djelima i zavjetima časnog i čestitog građanina kome je otadžbina bila svijet u malom. Bolnica koja je počela davne 1941. godine sa radom i do današnjeg dana je uspjela da zadrži renome zdravstvenog centra koji se bavi najskupljim granama medicine, neurohirurgijom i ortopedijom.

Prvi čovjek specijalne bolnice u Risnu, dr Vlado Popović, koji je na čelu ove zdravstvene ustanove od 2018. godine, pozdravljajući prisutne kolege i goste, istakao je da biti neurohirurg jeste lijepo ali je i izuzetno zahtjevno i teško, bez prava na grešku i bolan ishod. O istorijatu bolnice prisutni su se detalnije informisali iz petnaestominutnog dokumentarnog filma, a dr Popović je nadahnutim riječima govorio o ljekarskom pozivu u neurohirurškoj oblasti medicine, posebno u uslovima risanske bolnice.

Dr Milić Jauković, dugogodišnji direktor risanske bolnice, posebno je pozdravio kolege, neurohirurge iz Beograda, jer su oni ti koji su osnovali neurohirurgiju u Risnu, a samim tim i u Crnoj Gori.

– Jedna vizionarska ideja doktora Đuraškovića i podrška profesora Sekulovića i svih zaposlenih na neurohiruškoj klinici, rezultirala je upravo otvaranjem neurohirurgije kod nas. Prvih godina je praktično beogradska neurohirurška klinika održavala neurohirurško odjeljenje kod nas, do prispjeća naših doktora: Vukovića, potom doktora Lompara i Simeonovića. Oni su, doktor Lompar prvo u Risnu a potom u Podgorici, pa dr Simeonović u Risnu, držali i održavali neurohirurgiju godinama. Podrška su bili od prvih dana profesor Đorđević, profesor Čampar, a dolazili su i profesor Antunović i doktor Joksimović.

Državni sekretar Ministarstva zdravlja Crne Gore Milovan Vujović, čestitao je jubilej od pola vijeka ističući da je neurohirurgija, kao posebna grana medicine koja je dala veliki doprinos čovječanstvu, uvijek bila ispred svog vremena.

– Neurohirurgija je u Crnoj Gori osnovana u Risnu a prve korake započeli su ljekari neurohirurške klinike Beograd. Mnogo je onih koji se još uvijek sjećaju prvih koraka napravljenih prije pola vijeka, ali još je više nas koji znamo da je pred nama vrlo odgovoran zadatak, održati neurohirurgiju u našoj zemlji, unaprijediti je i modernizovati.

Kada o svemu ovome govorimo, neophodno je pomenuti velika imena i da im se zajedno zahvalimo na svemu što su zajedno radili za naš zdravstveni sistem. To su prvi neurohirurg dr Nenad Vuković, kao i dr Milenko Simeonović i dr Milić Jauković koji su radni vijek kao neurohirurzi proveli u bolnici Risan, i dali nemjerljiv doprinos toj grani medicine u Crnoj Gori – podsjetio je Vujović.

Nakon šest hiljada operacija u Crnoj Gori, podsjetio je Vujović, svjedočimo modernizaciji neurohirurške djelatnosti uz praćenje savremenih dostignuća. Mladi neurohirurzi i oni koji su nakon završenog specijalističkog usavršavanja bili velika podrška našem zdravstvenom sistemu, uz podršku savremene opreme koju obezbjeđuje Vlada Crne Gore, osiguraće sve manju potrebu da naši osiguranici idu van granica naše zemlje.

– Sa ponosom možemo istaći da na zadovoljstvo svih nas svjedočimo uvođenju novih operativnih procedura u oblasti neurohirurgije, nemamo liste čekanja operacija, kao što kaže renomirani Iranski njemački profesor i neurohirurg Maj Sami, postoje bogate zemlje koje su pored velikog novca nula na mapi neurohirurgije, jer nemaju ljude koji su povezani sa onim najboljim među nama i tako u zemlje donose zvanje.

Mi smo zemlja koja je širom otvorila vrata znanju svih profila, koja ima šta da ponudi na svjetskoj berzi znanja, a takve šanse i izazove treba koristiti uz još jednu konstataciju da je ovo vijek neurohirurgije – zaključio je Vujović.

Prisutne je pozdravio evocirajući uspomene od prije pola vijeka dr Živorad Đorđrvić, ljekar koji je sa beogradske Neurohirurške klinike maja mjeseca davne 1968. godine došao u Risan i učestvovao u formiranju neurohirurgije.

O aktuelnostima u neurohirurgiji, govorili su prof. dr Miloš Jauković sa beogradske Klinike za naurologiju, dr Slavko Đurašković iz Kliničkog centra Crne Gore, dr Milenko Savić sa VMA – Beograd, dr Boban Jelenović iz Kliničkog centra – Niš, i dr Vlado Popović, direktor bolnice Vaso Ćuković.

 

Verica Pantelić