Transplantacija bubrega

0
671

bubrezi kccgU Kliničkom centru Crne Gore su 4. jula sa uspjehom urađene još dvije transplantacije bubrega sa živog davaoca. Tim povodom održana je konferencija za novinare na kojoj su prisustvovali ministar zdravlja u Vladi Crne Gore dr Kenan Hrapović, direktorka KCCG Zorica Kovačević, medicinski direktor KCCG doc. dr Snežana Raspopović, Nacionalna koordinatorka za transplantacioni program u Crnoj Gori prof. dr Marina Ratković, direktor Klinike za urologiju i nefrologiju, urolog doc. dr Petar Kavarić, kao i transplantacioni tim iz Kliničkog bolničkog centra iz Zagreba, urolog prof. dr Željko Kaštelan, nefrolog prof. dr Nikolina Bašić Jukić, anesteziolog dr Jasna Stojić Brezak i prim. dr Marija Topalović Grković.

Transplantacioni program u Crnoj Gori započet je 2012. godine, i za pet godina ljekari KCCG uspješno su sa kolegama iz Hrvatske uradili 31 transplataciju sa živog davaoca.

Direktorka Kovačević je, pozdravljajući prisutne, čestitala transplantacionom timu KCCG-a i KBC-a iz Zagreba, na uspješno obavljenim transplantacijama i ujedno se zahvalila ljekarima iz Zagreba na dosadašnjoj saradnji i podršci.

– Želim na početku da čestitam transplantacionom timu na uspješno završenoj trideset i jednoj transplantaciji za ovih pet godina, gdje je preživljavanje pacijenata 100%. Zahvaljujem se transplantacionom timu Kliničkog bolničkog centra iz Zagreba na podršci koju imamo već peta godina – kazala je Kovačević.

Ona je izrazila želju i nadu da će se uspješna saradnja nastaviti i ubuduće ne samo između dvije zdravstvene ustanove već i resornih ministarstava.

– Do sada je urađena trideset i jedna živa srodna transplantacija od kojih dvije emotivne, supruge su donirale bubrege svojim supruzima. Svi pacijenti su dobro. Ono što je važno da naglasimo jeste da je u septembru pet godina od kada je započeo program transplantacije. Možemo govoriti o potpuno uspostavljenom program transplantacije bubrega – kazala je ovim povodom prof. dr Ratković.

Ona je dodala da je u navedenom period urađeno još pet transplantacija bubrega van Crne Gore, što ukupno, uz jednu kadaveričnu, čini 37 uspješno obavljenih transplantacija. Ona je izrazila posebno zadovoljsto što je Crna Gora uspjela, uvođenjem transplantacionog programa, da smanji broj, kako je rekla, turističkih transplantacija, odnosno, transplantacija na crnom tržištu, na poznatim prostorima kao što su prostor Moskve i Bjelorusije – pojasnila je prof. dr Ratković.

– Urađene su i dvije transplantacije srca, od kojih je, na žalost, jedan pacijent preminuo, a drugi je dobrog zdravstvenog stanja – kazala je prof. dr Ratković dodajući da je urađeno i šest transplantacija jetre, od kojih dvije kadaverične u KBC-u u Zagrebu i četiri sa živog davaoca u Turskoj. Trenutno se jedna pacijentkinja nalazi u završnoj fazi priprema za transplantaciju u KBC-u u Zagrebu – kazala je prof. dr Ratković.

Pojašnjavajući značaj kadaveričnih transplantacija ona je navela da sa dvadeset kadaveričnih donora za godinu dana, Crna Gora ne bi imala liste čekanja za transplantaciju organa. To nam treba za jetru i srce – pojasnila je prof. dr Ratković.

Doc. dr Petar Kavarić je kazao da su i primaoci i davaoci organa dobro, naglašavajući posebnu odgovornost transplantacionog tima kada se obavljau transplantacije sa živog davaoca.

– Ujak je donirao bubreg sestriću, a majka sinu. Oba pacijenta su imala hroničnu bubrežnu insuficijijenciju i bili su na programu dijalize. Hirurške intervencije su protekle bez problema. Nijesmo imali nikakvih komplikacija, kako intraoperativno, tako ni postoperativno. Posebno nas raduje uspjeh izvedenih operacija s obzirom da su uzimani organi sa živoh davaoca, što nosi posebnu odgovornost, ne samo za pacijenta koji treba da primi organ, već prevashodno za onoga od koga se uzima organ da donoru ne narušimo zdravlje – kazao je doc. dr Kavarić, naglašavajući i on da je cilj da se uspostavi kadaverična transplantacija u Crnoj Gori, za šta očekuje podršku Ministarsva zdravlja.

Zadovoljstvo uspješno obavljenim transplantacijama nije krio ni prof. dr Željko Kaštelan.

– Evo nas već petu godinu u KCCG u Podgorici. Radi se o multidisciplinarnom program u kome sudjeluju gotovo sve specijalnosti jednog Klničkog centra. Mi smo u Hrvatskoj počeli transplantaciju bubrega prije 45 godina. Imamo ljepa iskustva i znanje koje smo stekli sve ove godine. Sad smo proslavili 10 godina članstva Hrvatske u Eurotransplantu, dakle, Europskoj organizaciji za prikupljanje i raspodjelu organa. Desetogodišnjim članstvom u Eurotransplantu naš program je dobio novi zamah i danas u Hrvatskoj transplantiramo preko 200 bubrega. Hrvatska je u zadnjih 10 godina bila tri puta prva u svijetu po broju transplantiranih bubrega na milion stanovnika – kazao je prof. dr Kaštelan.