Transplantacija bubrega

0
482

– Naša znanja i iskustva, naravno, želimo prenijeti i drugima i drago nam je što smo to prenijeli našim kolegama u Crnoj Gori, našim dragim prijateljima u Kliničkom centru. Kroz ove godine vidjeli smo da se stvari kreću nabolje u Kliničkom centru, da su mnoge stvari poboljšane. To mi najbolje vidimo sa distance – kazao je prof. dr Kaštelan naglašavajući i on da treba razvijati kadaverične transplantacije kao što je u Hrvatskoj, gdje se samo manji broj, svega dva do tri odsto, organi uzimaju sa živog davaoca. -To je sledeći korak koji moramo zajedno napraviti, a imate našu punu podršku – kazao je prof. dr Kaštelan.

Dr Kenan Hrapović je, takođe, izrazio zadovoljstvo dosadašnjim uspjehom izvedenih transplantacija u Crnoj Gori, navodeći da je sledeći cilj da zažive kadaverične transplantacije.

– Ono što želimo i što u narednom period očekujemo, to je da startujemo i sa programom transplantacija sa kadaveričnih donora. U tom smislu želim da vas obavijestim da Ministarstvo zdravlja priprema jednu edukativnu kampanju u narednom period u cilju podizanja svijesti građana da zavještaju organe nakon smrti. To znači da ćemo davanjem nekog organa spasiti nekome život. Moja je molba i poziv građanima da se uključe u tu akcij – kazao je Hrapović.

On je podsjetio na potpisivanje ugovora 2013. godine između Crne Gore i Hrvatske o saradnji u oblasti transplantacije organa koji je podrazumijevao saradnju u oblasti transplantacije organa od kadaveričnih donora, zasnovan na sistemu reciprociteta, preko koga je Crna Gora faktički ušla u sistem Eurotransplanta. Ugovor je bio potpisan na dvije godine a Ministarstvo zdravlja sprovodi neophodne aktivnosti za njegovo obnavljanje.

                                                                    PR služba Kliničkog centra Crne Gore