Uspon juga, iz perspektive Istocne Evrope i Centralne Azije

0
449

Jedno od obilježja ovog promjenljivog okruženja global­nih kretanja jeste činjenica da su mnoge zemlje regiona – poput Kazahstana, Ruske Federacije i Turske – zasluženo postale sve značajniji donatori pomoći, u iznosima koji prelaze tri miliona američkih dolara.

Ovdje se ne radi samo o finansiranju: ovi novi donatori drugim zemljama u razvoju, takođe, nude svoje teško stečeno stručno znanje o politikama. Proteklih godina Rumunija je pružala savjetodavne usluge Egiptu i Tunisu o upravljanju izborima; Poljska je pomogla Iraku u razvoju malih preduzeća; Češka je sarađivala sa Azerbejdžanom u procjenama životne sredine; a Slovačka je pomogla Moldaviji i Crnoj Gori u upravljanju javnim finansijama.

S obzirom da se Jug suočava sa nekim opštim izazovima – starenje, rizici po životnu sredinu, nejednakost, otvaranje novih radnih mjesta – te zemlje treba sve više da se u svojim domaćim inicijativama politika ugledaju na relevantne primjere drugih država. Zemlje Istočne Evrope i Centralne Azije imaju dosta da ponude i mnogo da dobiju iz ovog globalnog istraživanja inova­tivnih novih pristupa politikama.

Slično se odnosi i na zemlje Zapadne Evrope i razvijenog Sjevera, koje, takođe, mogu pronaći korisne modele politika na Jugu – i koje ostvaruju korist od stalno prisutne ekonomske dinamike i povećanja životnog standarda u zemljama u razvoju. Kao što se s pravom zaključuje u Izvještaju, „Jugu i dalje treba Sjever, ali Sjeveru sve više treba Jug”.

 

Kalid Malik, Kancelarija UNDP-a za izradu Izvještaja o razvoju po mjeri čovjeka,   i

Džihan Stiltcinoglu pomoćnica glavnog administratora i direktorka  Regionalne kancelarije UNDP-a za Evropu i Zajednicu nezavisnih država.