Uticaj upotrebe narkotika na reproduktivno zdravlje, trudnoću i plod

0
3854

Heroin – (Diacetilmorfin) je sintetički derivat morfina.  Depresor je  centralnog nervnog sistema i uzrokuje usporen rad srca, depresiju disanja, izaziva vazodilataciju i smanjuje arterijsku tenziju. Prodire kroz placentu i nalazi se u majčinom mlijeku i drugim izlučevinama. Pored aktivne supstance, druge otrovne supstance koje se dodaju radi povećanja finalne mase droge (talk, samrvljene tablete acetilsalicilne kiseline, sedativi, antidepresivi i mnoge druge) zajedno uzrokuju rapidno propadanje zdravlja zavisnice, naročito ako se konzumira intravenozno. Opasnost po život ploda i ishod trudnoće je izuzetna – povećava se stopa spontanih pobačaja, kardiovaskularnih i hematoloških komplikacija, abrupcija placente; intrauterina smrt ploda, prijevremeno rođenje sa malom tjelesnom masom,  kardiovaskularne i pulmonalne komplikacije, opasnih po život novorođenčeta.  Konzumacija heroina dovodi do izrazito teške fizičke i psihičke zavisnosti, tako da se na novorođenčetu vrlo brzo po rođenju ispoljavaju neurovegetativni znaci apstinencije, koji se i pored ozbiljnog tretmana često završavaju smrtnim ishodom.

Kokain – snažan stimulator centralnog nervnog sistema koji se dobija iz lišća biljke erythroxylon coca.  Prolazi kroz placentu a karakteriše se djelovanjem na trudnicu i plod u vidu hipertenzije, povećanog minutnog volumena, tahikardije, hipeaktivnosti i dr. Rizik pobačaja, perinatalne asfiksije ploda, prijevremnog porođaja sa malom tjelesnom masom ploda i postporođajnim komplikacijama se višestruko povećava. Upotreba kokaina dovodi do psihičke zavisnosti.

Zloupotreba i zavisnost od narkotika nanosi patnju pojedincu, porodici i društvu u cjelini, te je zbog toga potrebno prepoznati kao izuzetno važan zdravstveno-socijalni problem koji zahtijeva sveobuhvatne mjere suzbijanja.

Literatura:

  1. Mugoša B, Đurišić T, Golubović Lj: Evropsko istraživanje o upotrebi duvana, alkohola i droga među učenicima. Nacionalni izvještaj za Crnu Goru. IJZCG, Podgorica 2008
  2. Mugoša B, Đurišić T, Golubović Lj. Evropsko školsko istraživanje o upotrebi duvana, alkohola i droga ESPAD 2011. Nacionalni izvještaj za Crnu Goru. IJZCG, Podgorica 2011
  3. Lepee M, Erić M, Čulig J: Štetne navike u trudnoći. Zavod za javno zdravstvo grada Zagreba

Dr Vlado Dragaš
Ginekologija i akušerstvo, Opšta bolnica Berane