Zloupotreba supstanicja-psihodelične supstance

0
275

Na tripu se mogu doživljavati ozbiljni poremećaji u vidu opažanja trodimenzionalne sheme sopstvenog tijela. Ovaj poremećaj se najčešće odnosi na veličinu, konfiguraciju, težinu, a kod nekih osoba dolazi do tjelesnog osjećaja neke životinje ili pak nekih svojstava nežive materije. Pretvaranje u neživi objekat javlja se u raznim oblicima, ali najčešće se „postaje” predmet iz neposredne blizine.

Efekat psihodeličnih droga manifestuje se i na druga čula. Ukus, miris, sluh i čulo dodira postaju intenzivniji. Jedan čulni utisak može da se pretvori u drugi, pa se tako, na primjer, muzika pretvara u boju. Ovaj psihološki fenomen poznat je u psihopatologiji pod nazivom audition colorre (fra­nc.) ili sinestezija.

Jedna od najkonfuznijih i najneprijatnijih reakcija na uživaoca psihodeličnih droga jeste istovremeno osjećanje dvije podjednako snažne i suprotne emocije: strah i opušt­enost, ljubav i mržnja prema istoj osobi, depresija i razdra­ganost…

Osjećanje ambivalencije rađa kod ličnosti strah i su­mnjičavost prema osobama ili okolini sa kojima se istovre­meno osjećaju suprotni afektivni stavovi.

Osoba u stanju afektivne dezorijentacije uvijek za­pada u panično stanje kada nijesu isključeni antisocijalni po­stupci prema okolini i autoagresivne reakcije.

Znači!

Uživalac psihodeličnih supstanci u stanju tripa opa­san je za sebe i za okolinu!

Iako nijesmo namjeravali, uslišićemo potrebu čitaoca Zorana P. da damo prognozu kod konzumenata isparljivih razređivača.

Osobe koje zloupotrebljavaju isparljive rastvarale medu narkomanima se nazivaju SNIFERI ili NITRAŠI. Te osobe su uglavnom djeca uzrasta od 8 do 15 godina. Oni koriste isparljive rastvarale kao što su lijepak, razredivači za boje, tečnost za hemijsko čišćenje, lak za nokte, plin za upaljače, benzin, kerozin… Ipak, najčešće se zloupotrebljava lijepak, koji sadrži jednu aromatičnu materiju primam­ljivog i prijatnog mirisa. Udišu ga preko papirne kese, maramice ili kese stavljene preko glave. Psihološka ispiti­vanja snifera ukazuju da se oni ni po čemu ne razlikuju od prosjeka svojih vršnjaka, mada je sigurno da medu njima ima i neurotične djece, kao i one sa poremećenim pona­šanjem. Klinička slika trovanja organizma rastvaračima umnogome podsjeća na osobu pod uticajem alkohola. Već nakon nekoliko dubljih udisaja javlja se laka vrtoglavica, drhtanje ruku, obamrlost udova, pojava dvoslika i glavobo­lja. Ubrzo se pojavljuje stanje omamljenosti, razdraganosti, euforija i u ekstremnim slučajevima – stupor. Halucinacije snifera primarno su vizuelne, često u jakim bojama. Sniferi nikad ne snifuju samostalno, ovo je značajan socijalni elemenat. Kao po pravilu, traže jednog ili više svojih vršnjaka. Čak insistiraju na tome da se sastaju i snifuju na istom mjestu. Stanje intoksikacije traje tri do četiri časa, a kasnije postepeno iščezava. Ukoliko osoba pretjera sa količinom udahnute pare, a to se može desiti jer u stanju intoksikacije dolazi do poremećaja samokontrole, mogu nastupiti generalizovani grčevi muskulature slični epileptičnim, gubitak svijesti i koma, pa čak i smrt usljed paralize centra za di­sanje. Ponekad, nagla smrt može nastupiti usljed akutnog edema (otoka) disajnihputeva. Višestruko udisanje lijepka i pare organskih rastvarača vrlo brzo stvara psihičku zavis­nost, uz želju da se prijatna iskustva ponove što češće.

Do sada nije utvrđeno da ove materije izazivaju fizičku zavisnost, ali put do težih droga često vodi preko lijepka i to je moja prognoza. Pozdrav!

 

Piše: Radmila Stupar-Đurišić, dipl. psihološkinja