01. april – Bolest mozga koja izaziva gubitak pamćenja zbunjuje ljekare – Kanada

0
62

Najmanje 43 osobe u kanadskoj provinciji Nju Brunsvik razboljele su se od nepoznate bolesti mozga koja uzrokuje spazme, gubitak pamćenja i halucinacije, a ljekari su zbunjeni. Zvaničnici javnog zdravstva vjeruju da je pet osoba u takozvanom „klasteru“ umrlo od ove bolesti otkako je prvi slučaj primijećen 2015. godine.

– Posljednjih 20 i više godina nijesmo vidjeli neurološke bolesti koje nemaju dijagnozu, poput ove – rekao je za Guardian Majkl Colthart, šef kanadske mreže za nadzor CJD.

Bolest je izašla na vidjelo ovog mjeseca, kada su Radio-Kanada i CBC došli do procurelog memoranduma, poslatog iz pokrajinske agencije za javno zdravlje lokalnim ljekarima. U memorandumu je rečeno ljekarima da pripaze na pacijente koji imaju simptome rijetkog poremećaja mozga Krojcfeld-Jakobove bolesti – zamagljen vid, halucinacije ili dezorijentaciju – ali testovi na ovu bolest su bili negativni.

Prof. dr Valeri Sim, istraživačica neurodegenerativnih bolesti sa Univerziteta u Alberti, rekla je za Guardian da je neobično da bolest mozga ima tako široku lepezu uobičajenih simptoma. Obično bi bilo nekoliko ključnih znakova koji pomažu da se otkrije dijagnoza. Prof. Sim je rekla da jednostavno još nema dovoljno informacija za donošenje bilo kakvih zaključaka, prenosi NovaS.