01. maj – Stiglo preko 200 hiljada kineskih Sinofarm vakcina u Crnu Goru

0
133

Kontingent od preko 200 hiljada doza kineskih vakcina Sinofarm stigao je u Crnu Goru. Vakcine su nabavljene nakon direktnih bilateralnih pregovora između vlada Crne Gore i NR Kine.

U ime Vlade Crne Gore na Aerodromu Podgorica isporuku Sinofarmovih vakcina dočekali su ministarka zdravlja dr Jelena Borovinić Bojović i generalni direktor Direktorata za digitalno zdravlje u Ministarstvu zdravlja Aleksandar Sekulić, dok su predstavnici zemlje proizvođača vakcina bili Liu Đin, izvanredni i opunomoćeni ambasador NR Kine u Crnoj Gori i Kayden Liang, iz predstavništva Sinofarma u Srbiji.

Izražavajući zadovoljstvo što je danas u Crnu Goru stigao veliki kontingent kineskih vakcina, ministarka Borovinić Bojović se zahvalila NR Kini na izuzetnoj sardanji i tradicionalno dobrim odnosima, koji su rezultirali ovako velikom isporukom.

– Obavještavam crnogorsku javnost da je danas u Crnu Goru stigao do sada najveći kontingent vakcina. 201 200 Sinofarm vakcina  upravo je stiglo na  crnogorski aerodrom, čime su se apsolutno stekli uslovi za  započinjanje masovne vakcinacije. Koristim ovu priliku da pozovem sve građane i građanke Crne Gore da se odazovu na vakcinaciju i da  budu apsolutno sigurni da je vakcina bezbjedna, efikasna i kvalitetna, naglasila je ministarka Borovinić Bojović.

Izvanredni i opunomoćeni ambasador NR Kine u Crnoj Gori Lju Đin kazao je kako je saradnja dvije zemlje tokom perioda pandemije pokazala tradicionalnu naklonjenost Kine crnogorskom narodu i pohvalio napore zdravstvenih radnika u borbi protiv COVID19 .

– Vjerujem da će kineska vakcina pomoći Crnoj Gori da što prije pobijedi u borbi protiv pandemije i da što prije zajedno otvorimo novo poglavlje svog života i rada, poručio je kineski ambasador, naglašavajući da su kineska i crnogorska vlada dogovorile nabavku potrebnih količina kineskih vakcina za Crnu Goru zemlju.