01. april – Ukidanje ovjere knjižica štedi vrijeme građanima

0
325

U Crnoj Gori osiguranici više neće ovjeravati zdravstvene knjižice, već će sistem Fonda za zdravstveno osiguranje, na osnovu podataka iz Poreske uprave i Ministarstva unutrašnjih poslova, vršiti njihovu automatsku ovjeru ili validaciju.

Direktor Fonda Sead Čirgić kaže da se ukidanjem ovjere zdravstvenih knjižica štedi vrijeme građanima i omogućava im se dostupnija i brža zdravstvena zaštita. Čirgić je kazao da osiguranici ne moraju i ne treba da dolaze na šaltere filijala Fonda.

– Ovo je benefit i za same osiguranike ali i zaposlene Fonda jer će biti rasterećeni pritiska osigranika. S druge strane, ovo je jedan korak manje za naše osiguranike ka ostvarivanju zdravstvene zaštite – rekao je Čirgić.

Riječ je o automatskoj verifikaciji zdravstvenih knjižica i osigurnici u svakom momentu, preko servisa e-Osiguranje, koji je već instaliran na portalu e-Zdravlje, mogu vidjeti da li je njihova knjižica validna ili nije.

Čirgić je saopštio da pin kod koji su osiguranici do sada dobijali od izabranog ljekara od danas mogu dobiti i na šalterima filijala Fonda.

-Rastrećenje radnika smo već zamijenili novim obavezama, a s druge strane, ovo je benefit za osiguranike jer mnogo prije mogu doći na šalter Fonda nego do izabranog ljekara gdje ipak trebaju zakazati pregled da bi dobili pin kod – naveo je Čirgić.