01.avgust – NIGERIJA ISKORIJENILA DJEČJU PARALIZU

0
361

Nigerija je ostvarila veliki uspjeh. Prošlo je godinu dana od kako niko u zemlji nije dobio dječju paralizu (poliomijelitis ili skraćeno polio), izuzetno zaraznu degenerativnu bolest, koja može da ima kobne posljedice. Iako je potrebno još dosta posla, to dostignuće za Nigeriju ima veliki uticaj na cijelu Afriku i ostatak svijeta.

Nigerija je posljednja u nizu zemalja koje su se oslobodile velike nesreće po imenu dječja paraliza.

„Mislim da je to postao osećaj nacionalnog ponosa”, rekao je Elin Ogden, iz Agencije za razvoj SAD.

Nacionalni ponos, ali takođe i pritisak međunarodne zajednice i rukovodstva u oblasti zdravstva, naveli su vladu da se obaveže da će iskorijeniti dječju paralizu.

Vakcinisati svu djecu u Nigeriji bio je veliki izazov. U to su bile uključene Vlada Nigerije, hiljade volontera uz pomoć Svjetske zdravstvene organizacije, UNICEF-a, Fondacije Bila i Melinde Gejts, Rotari Internešnala i mnogih drugih grupa.

„Ljudi, kada shvate šta treba da se uradi, oni će zapravo to i da urade”, ističe Ojevali Tomori iz Nigerijske akademije nauka.

Volonteri su pratili nomadska plemena, imunizovali djecu u zonama konflikta tokom primirja, radili sa liderima koji su se protivili vakcinaciji zbog političkih ili vjerskih uverenja i zbog drugih razloga. Međutim, treba biti još oprezniji, rekla je Kerol Pandak iz Rotari Internešnala.

„I dalje je potreban nadzor i imunizacija. I dalje treba da pretražujemo, za svaki slučaj,“ rekla je Pandak.

To je zato što virus može da se sakrije kod osobe koja se ne razboli, ali može da prenese bolest na druge. Djeci je potrebno šest doza oralne vakcine kako bi do kraja života bila zaštićena od polija.