26. avgust 2015 – Analize zdravstvenih tehnologija za bolju zdravstvenu zaštitu građana

0
394

Zagreb – Ministarstvo zdravlja Republike Hrvatske po prvi je puta provelo široku analizu i procjenu relevantnih zdravstvenih tehnologija, koja je predstavljena javnosti. Cilj aktivnog praćenja zdravstvenih tehnologija bio je dobiti tačne podatke o tome koliko ljekari izvrše pregleda tokom radnog vremena, koliko zahvata obave, kolika je iskorištenost opreme koju koriste u dijagnostičkim i terapijskim postupcima, kako bi utvrdili gdje je potrebna nabavka nove opreme, a gdje je potrebno intenzivirati rad ljekara, kako bi bio u skladu s potrebama pacijenata i evropskim standardima.

Uočena su dva bitna trenda. Postoje značajne razlike u efikasnosti unutar bolnica iste kategorije, te značajne razlike među različitim odjelima unutar pojedinih bolnica.

Ministar zdravlja prim. dr Siniša Varga zadovoljan je obavljenim poslom: „Rezultati analiza koje smo obavili pokazali su nam gdje materijalno, a gdje organizacijski i u planiranju kadrova možemo učiniti više. Zbog toga smo ove godine za nabavku novih uređaja i osigurali 250 miliona kuna, za nove CT uređaje, magnetske rezonanse i ostalu opremu. Podaci koje smo prikazali predstavljeni su upraviteljima bolnica, a od danas će biti predstavljeni i voditeljima organizacijskih jedinica. Izravnom komunikacijom želimo ukazati na mogućnosti poboljšanja pružanja zdravstvenih usluga u hrvatskim bolnicama, u kojima postoje značajne razlike u količini obavljenog posla“.

Doc. dr. Dragan Korolija-Marinić, pomoćnik ministra zdravlja za stacionarnu zdravstvenu zaštitu i inspekcijske poslove izjavio je prilikom predstavljanja rezultata analize kako postoje odjeli, odnosno bolnice koji jako puno rade, dok kod drugih ima prostora za poboljšanje učinkovitosti.

„Samo ljekar koji radi broj postupaka dovoljan da zadrži i unaprijedi svoje vještine i znanje može pružiti kvalitetnu zdravstvenu uslugu. To je dokazano u brojnim studijama objavljenim u svjetski relevantnoj literaturi. Tako ćemo kontinuiranim praćenjem i mjerenjem iskoristivosti opreme i rada ljekarskih timova dugoročno osigurati veću dostupnost i veći kvalitet zdravstvene zaštite. To je i cilj rada ove zdravstvene administracije. “ rekao je na kraju prezentacije doc. Korolija – Marinić.

U proteklih godinu dana učinjeno je sedamnaest pojedinačnih analiza po različitim djelatnostima, a procjena je multidisciplinarna, stručna, nepristrasna, objektivna i transparentna. Analiza objedinjuje načela medicine temeljene na dokazima i ekonomske procjene. U pojedinim su područjima učinjene višestruke analize, primjerice, kardiologija je analizirana po broju prvih pregleda, broju interventnih invazivnih postupaka, ultrazvučnih pregleda srca, te invazivnih elektrofizioloških postupaka. Gastroenterologija je analizirana po tri kriterija efikasnosti (kolonoskopija, gastroskopija, prvi pregled), dok su ostali postupci analizirani skladno učestalosti pretraga i postupaka, te je osobita pažnja posvećena korištenju skupe radiološke opreme, poput CT aparata, te aparata za magnetsku rezonansu.

Ministarstvo zdravlja podatke je prikupilo putem upitnika koje su ispunjavale bolnice, poput podataka o količini opreme i njezinoj starosti, te broju ljekara koji radi pojedine vrste postupaka, dok je Hrvatski zavod za zdravstveno osiguranje Ministarstvu dostavio podatke o broju faktura koji pokazuju koliko je pregleda izvršeno i koliko je puta pojedini uređaj korišten.