17. avgust – SIJERA LEONE SMANJILA BROJ OBOLJELIH OD EBOLE

0
371

Korišćenje brzih timova za odgovor kao i snažno učešće zajednice u dijagnostikovanju Ebola virusa kod oboljelih daje rezultate u Sijera Leoneu. Ova nedjelja se završila bez novih slučajeva Ebole, po prvi put od početka izbijanja epidemije.

„Ovo je vrlo dobra vijest, ali moramo nastaviti intenzivnu saradnju sa zajednicom kako bismo na samom startu identifikovali potencijalne nove slučajeve i brzo zaustavili svako širenje virusa Ebole,“ rekao je dr Anders Nordstrom, predstavnik Svjetske zdravstene organizacije u Sijera Leoneu.

Odgovor na Ebolu je prešao na „fazu 3“, koja se fokusira na praćenje svih pojedinačnih lanaca prenosa virusa Ebole i zatvaranje postojećih lanaca što je brže moguće. Trenutno opada pojedinačni lanac prenosa u Sijera Leoneu, koji je započeo u Fritaunu, ali je izazvao grupu slučajeva u Tonkolili, sjevernom regionu zemlje.

Efikasno praćenje lanaca prenosa podrazumijeva pronalaženje svake osobe koja je bila u kontaktu sa osobom za koju je potvrđeno da je inficirana Ebolom, neposredno posmatranje simptoma tokom 21 dana i brzi transfer do medicinskog centra ukoliko dođe do razvoja simptoma virusa.