01. avgust – Prvi put od 2022. otvorili granice strancima – Novi Zeland

0
31

Novi Zeland otvorio je granice stranim posjetiocima prvi put od zatvaranja u martu 2020. zbog pandemije covida-19. Granice Novog Zelanda počele su se ponovno otvarati u februaru, prvo za Novozelanđane, a ograničenja su postepno popuštala.

Proces ponovnog otvaranja granica završen je sada, a posjetiocima kojima su potrebne vize i onima sa studentskim vizama sada je takođe dopušten dolazak na Novi Zeland.

Ta zemlja odsad takođe dopušta brodovima za krstarenje i stranim jahtama pristajanje u svojim lukama. Ipak, posjetioci moraju biti vakcinisani protiv covida-19 i testirati se najmanje dva puta na covid-19 po dolasku na Novi Zeland.

Premijerka Novog Zelanda Jacinda Ardern izjavila je na Kineskom poslovnom sammitu u Aucklandu da je završetak postupnog otvaranja granica ogroman uspjeh.

– Bio je to postupan i oprezan proces s naše strane od februara dok mi, zajedno s ostatkom svijeta, nastavljamo da upravljamo vrlo živom globalnom pandemijom, istovremeno čuvajući naše ljude – kazala je Ardern.

Međunarodni studenti značajno doprinose novozelandskom budžetu, a obrazovani sektor se nada da će iskoristiti otvaranje granica. Novozelandski ministar turizma Stuart Nash rekao je da će povratak kruzera takođe biti potsticaj za lokalne industrije. HINA