01. decembar – OBILJEŽEN SVJETSKI DAN BORBE PROTIV HIV/ AIDS–A

0
338

Povodom 1. Decembra, Svjetskog dana borbe protiv HIV/AIDS-a, Institut za javno zdravlje i Ministarstvo zdravlja organizovali su konferenciju koja se održala u 30. novembra u Institutu za javno zdravlje.

Na konferenciji su govorili direktor Instituta za javno zdravlje doc. dr Boban Mugoša i generalni direktor Direktorata za zdravstvenu zaštitu u Ministarstvu zdravlja prim. dr Mensud Grbović.

Svjetski dan borbe protiv HIV/AIDS prilika je da se podsjeti da je HIV infekcija prisutna u Crnoj Gori, ali i da je pod kontrolom, između ostalog, zahvaljujući i tome što je Crna Gora od početka pojave epidemije HIV-a preduzimala adekvatne mjere. Uveden je adekvatan program za HIV/AIDS još 1985.godine, 2001.godine osnovana je Nacionalna multisektorska komisija za AIDS, implementirana je Nacionalna strategija za borbu protiv HIV/AIDS-a.

Širenje HIV infekcije se najbolje sprječava širenjem znanja i promovisanjem sigurnih obrazaca ponašanja u situacijama koje su rizične za dobijanje HIV infekcije, smanjivanjem stigme i diskriminacije i stvaranjem povoljnih uslova za život onih koji su već inficirani HIV-om. U tom smislu, obaveza države i društva u narednom periodu, mora da bude usmjerena na obezbjeđivanju održivosti nacionalnog odgovora na HIV i AIDS i svih preventivnih programa i servisa od značaja su za populacije u najvećem riziku, ali i za opštu populaciju – izjavio je dr Grbović.