01. decembar – Svijetu obećali milione vakcina protiv Covida – Kina

0
74

U skladištu na međunarodnom aerodromu Shenzen na jugu Kine, nalazi se nekoliko komora u kojima je regulisana temperatura za velike količine vakcina koje će uskoro biti tu smještene. Kina je navela da bi u narednim mjesecima trebala početi isporuku stotina miliona doza.

Kako su naveli kineski naučnici, čeka se dozvola državnih regulatora za ljekove, nakon čega će se te velike količine vakcina poslati čak i u zemlje koje već imaju potencijalne kandidate za vakcinu, ali i u one koje su u razvoju.

Ova globalna kampanja Kini pruža priliku da popravi imidž koji je narušen zbog početnog nepravilnog postupanja s izbijanjem koronavirusa.

Navedeno je i to da Peking takođe može koristiti vakcine kao “instrument za vanjsku politiku kako bi se na taj način promovisala određena moć i projektovao međunarodni uticaj”.

Kina trenutno radi na razvoju potencijalnih pet kandidata za vakcinu, a od toga su četiri dostigle treću fazu ispitivanja, što je posljednji i najvažniji korak prije nego što se zatraži odobrenje za njenu upotrebu.

Nakon što je skoro eliminisan koronavirus unutar kineskih granica proizvođači ljekova u ovoj zemlji morali su potražiti pomoć u inostranstvu kako bi testirali efikasnost svojih vakcina. Tako je treća faza testiranja pokrenuta u najmanje 16 država, piše CNN.