01. februar – POKRENUT 21 PREKRŠAJNI POSTUPAK PROTIV RODITELJA

0
319

Uprava za inspekcijske poslove Crne Gore, zbog odbijanja obavezne vakcinacije koja je propisana Pravilnikom o uslovima i načinu sprovođenja obavezne imunoprofilakse i hemioprofilakse protiv određenih zaraznih bolesti (ne samo MMR) pokrenula je 21 prekršajni postupak protiv roditelja/staratelja.

Uprava za inspekcijske poslove od sudija za prekršaje nije dobijala povratnu informaciju o kažnjavanju roditelja. Oni su objasnili da je do sada zabilježen 21 slučaj u kojem je izabrani pedijatar obavijestio zdravstvenog inspektora da roditelji odbijaju vakcinaciju ili revakcinaciju djeteta.

Roditelji u Crnoj Gori zakonom su obavezni da vakcinišu djecu protiv deset zaraznih bolesti, a ako to ne učine, moraju da plate novčanu kaznu do 500 eura. Ipak, postoji i druga posredna sankcija za roditelje koji ne vakcinišu djecu. Naime, nevakcinisano dijete ne može biti upisano u vrtić ili školu, a na osnovu ljekarskih uvjerenja koja u tim ustanovama traže.

Iz Instituta za javno zdravlje nedavno su objasnili da su sve validne naučne studije sprovedene na uzorcima od više miliona ispitanika nedvosmisleno pokazale da nema povezanosti MMR vakcine ne samo sa autizmom, već ni sa astmom, leukemijom, dijabetesom, Kronovom bolešću i drugim poremećajima koji se često spominju u antivakcinalnim porukama, zbog čega laička javnost i dalje sumnja u njihovu djelotvornost.