01. jul – Poslodavci i sindikati  ne podržavaju obaveznu vakcinaciju – Hrvatska

0
26

Vlada je najavila da se finansijskoj pomoći za očuvanje radnih mjesta ne moraju nadati oni poslodavci čiji radnici nijesu vakcinisani. Poslodavci i sindikati su tu Vladinu ideju nazvali ucjenom i diskriminacijom. Iz Vlade, pak, još otkrivaju kako tu ideju misle i sprovesti u djelo bez kršenja zakona, no ističu kako u pitanju nije diskriminacija već odgovorna odluka.

– Ja zaista ne znam ni kao poslodavac ni kao njihov predstavnik kako bih ja to izvršio da ste vi radnik, a da sam ja vaš poslodavac i da se vi ne želite vakcinisati, ja ne znam šta bih ja to mogao zakonski preduzeti protiv vas – rekao je Damir Zorić, glavni direktor Hrvatskog udruženja poslodavaca.

U udruženju Glas preduzetnika govore da je loša imunizacija podbačaj Vlade i Kriznog štaba te da ne može biti razlog za ucjene.

– Nijeste ispunili taj cilj zato što institucijama generalno određeni broj građana ne vjeruje, iz ovih ili onih razloga. Onda odjednom prebacujete odgovornost na građane, u ovom slučaju na poslodavce. To je nedopustivo – rekao je predsjednik udruženja Glas preduzetnika Hrvoje Bujas.

Iako su sindikati i poslodavci rijetko kada saglasni, ova ih je najava ujedinila.

– Postoji em ustavna, em pravna upitnost tog rješenja. Takođe smatramo da u situaciji u kojoj vakcinacija nije obavezna, nije moguće staviti radnika u nepovoljniji položaj u ostvarivanju prava, odnosno pristupa podršci za očuvanja radnih mjesta bez da to otvara prostor diskriminaciji – rekla je Sunčica Brnardić, savjetnica za radno i socijalno pravo.

Bujas ističe da poslednjih godinu i po pogođene djelatnosti grcaju u covid problemima i zavise o Vladinih 4000 kuna podrške po radniku, dok istovremeno javni i državni sektor finansijske posledice nije osjetio.

– Ako država kažnjava nevakcinisane radnike u privatnom sektoru, neka onda kazni i one kojima je poslodavac država. Onda i onaj koji radi u javnom sektoru na primjer, a nije vakcinisan, taj mjesec neće dobiti platu – istakao je Bujas.

Ministar zdravlja Vili Beroš govori pak kako država ima u planu određenu metodu dodatne motivacije onih koji platu primaju iz budžeta.

Kako će izgledati konačan Vladin pokušaj zakonitog uslovljavanja pomoći vakcinisanjem trebao bi biti poznato nakon sastanka Vlade i socijalnih partnera, prenosi RTL Danas.