01. Oktobar – ODRŽAN INFO DAN STIŽE NAM BEBA

0
454

U subotu, 01. oktobra, u centru The Capital Plaza udruženje Roditelji organizovalo je treći info dan o trudnoći, dojenju i pripremama za novog člana porodice, pod nazivom Stiže nam beba.
Uz podršku centra The Capital Plaza, agencije Yellow Event i Doma zdravlja Podgorica i ove godine organizacijom ove manifestacije Udruženje je obilježilo Nacionalnu nedjelju promocije dojenja. Info dan se održao i u sedmici koja kao četvrdeseta u godini simbolizuje puni termin trudnoće.
U okviru zvaničnog programa Info dana predavanja i prezentacije su održali: Olivera Miljanović, subspecijalista medicinske i kliničke genetike, Dajana Zlatičanin, medicinska sestra iz Savjetovališta za trudnice Doma zdravlja Podgorica, Jelena Jovanović, nutricionistkinja, dr Predrag Jovović, ginekolog, Ivana Mihajlović iz Unije slobodnih sindikata, Milica Kadović, pravnica udruženja Roditelji, Itana Kovačević, psihološkinja, Sanela Rastoder, patronažna sestra, Igor Jokanović iz Crvenog krsta, Vjera Janković, pedijatrica iz privatne pedijatrijske ordinacije Doktorica Mica, Milkica Banašević, IAIM instruktorka za masažu za bebe, Hajdana Mugoša, fitnes instruktorka iz studija Haydana’s, Maria Noc Martini, stomatološkinja iz privatne stomatološke ordinacije Family dent, Biljana Knežević i Petra Bošković, specijalistkinje primijenjene fizioterapije iz Udruženja Fizioterapeuta Crne Gore, Alma Kalač, anesteziološkinja iz Kliničkog centra Crne Gore, Lejla Abdić Đoković, članica udruženja Roditelji, Milena Đekić, babica iz porodilišta privatne medicinske ustanove Codra, kao i osoblje Kidslanda.
Akušerske sestre Doma zdravlja Podgorica bile su tokom trajanja programa na raspolaganju svim trudnicama i mamama koje su željele da izmjere nivo šećera u krvi i krvni pritisak u mini ordinaciji Doma zdravlja Podgorica. Tokom cijelog dana posjetiocima su bili dostupni i članovi Udruženja fizioterapeuta Crne Gore koji su pregledali djecu i dijelili savjete o pravilnom držanju tijela, a i okviru njihove kampanje i projekta Ispravi se i vježbaj! Pedijatrijska ordinacija Doktorica Mica, iz Podgorica je takođe u prostoru imala otvorenu mini-ordinaciju gdje su roditelji mogli da dobiju savjet u vezi sa zdravljem i rastom i razvojem djeteta, a djeca da se upoznaju sa dvije vrste zmija koje je predstavilo Crnogorsako društvo ekologa.
Tokom info dana u atrijumu centra The Capital Plaza svim zainteresovanim trudnicama i porodiljama na raspolaganju su bile i vršnjačke savjetnice za dojenje koje su, osim promocije SOS linije, dijelile informativni materijal i pružale savjete i informacije o pripremi za dojenje i olakšavanju perioda uspostavljanja laktacije.
U okviru programa info dana organizovano je i besplatno video predavanje „Rastimo pametno“, dr Ranka Rajovića, autora NTC programa učenja. Predavanje je održano u galerijskom prostoru centra The Capital Plaza, a uz podršku Telemach-a i Congress Travel-a.