02. april – Uzdržati se od teških kvalifikacija na račun ljekara

0
287

Stručni kolegijum Opšte bolnice Bijelo Polje apelovao je na javnost da se uzdrži od teških kvalifikacija na račun ljekarske profesije. Ljekarsku komoru su pozvali da stanu u zaštitu profesije.

Iz Opšte bolnice navode da su se oglasili nakon izjava u kojima su ljekari kvalifikovani kao ubice, čime se, kako su kazali, u javnosti stvara atmosfera nepovjerenja.
– I pored potrebe da iznesemo naš stav, nijesmo se oglašavali sa namjerom da ne povrijedimo osjećanja porodica i zbog pijeteta prema izgubljenom novorođenčetu, ali isto pri tom ne zaboravljajući četiri bebe, izliječene, na našu radost bez posljedica. Takođe nijesmo željeli da naše oglašavanje bude protumačeno kao direktno miješanje u krivični postupak i primjenu zakona – navodi se u saopštenju.
Podsjećaju da su kao ljekari i humanisti uvijek posvećeni principu “da su naši postupci usmjereni ne da štete, nego da pomognu pacijentu, u skladu sa savremenim medicinskim doktrinama”.
– Svi moramo shvatiti da je ljekarski poziv u širem smislu “opasna djelatnost”, a sve u svojstvu činjenice da nijedna nauka nije savršena, niti su metodologije koje se primenjuju apsolutno sigurne, a rizici su naučno verifikovani. Kao posljedica ovakve atmosfere povećan je broj fizičkih nasrtaja na medicinsko osoblje, na radnom mjestu, u toku obavljanja procesa rada. Molimo javnost da se uzdrži od ovakvih teških kvalifikacija ljekarske profesije i da ne podliježe atmosferi linča – poručio je Stručni kolegijum Opšte bolnice Bijelo Polje.