02. novembar – Poziv za prijavljivanje neželjenih dejstava ljekova

0
83

I ove godine obilježen je #MedSafetyWeek – sedmica posvećena praćenju bezbjednosti ljekova u prometu. U periodu od 02. do 08. novembra 2020. godine, Institut za ljekove i medicinska sredstva (CInMED) učestvuje u petoj godišnjoj internacionalnoj kampanji na društvenim mrežama, sa ciljem podizanja svijesti o značaju prijavljivanja sumnji na neželjena dejstva ljekova.

Učešće u kampanji uzela su nacionalna regulatorna tijela iz 75 zemalja širom svijeta, pod vođstvom Kolaborativnog centra Svjetske zdravstvene organizacije za internacionalno praćenje bezbjednosti primjene ljekova – Uppsala Monitoring Centre (UMC). Kampanju podržavaju Rukovodioci agencija za ljekove (Heads of Medicines Agencies, HMA) i Međunarodno udruženje nadležnih organa za ljekove (International Coalition of Medicines Regulatory Authorities, ICMRA).

– Tema ovogodišnje kampanje je Svaka prijava je važna i može pomoći drugima u budućnosti. Ljekovi su bezbjedni i efikasni, ali neželjena dejstva, takođe poznata i kao neželjene reakcije na lijek, mogu da se dogode. Teško je predvidjeti kome može da se dogodi neželjeno dejstvo, ali je veoma značajno da se svaki potencijalni rizik vezan za primjenu ljekova razumije i komunicira.

Nadamo se da će ova kampanja ohrabriti svakoga da prijavi sumnju na neželjena dejstva ljekova. Svaka prijava je važna i doprinosi unapređenju bezbjednosti primjene ljekova za sve pacijente. Prijavljivanjem pomažete Institutu za ljekove i medicinska sredstva da zaštiti zdravlje pacijenata adekvatnim regulatornim mjerama – saopšteno je iz CInMED-a.

Više o načinima prijavljivanja sumnje na neželjeno dejstvo lijeka možete naći u dijelu Farmakovigilanca/Kako prijaviti neželjeno dejstvo lijeka.