05. novembar – Korona i među zaposlenima u risanskoj bolnici

0
77

U Specijalnoj bolnici za ortopediju, neurohirurgiju i neurologiju Vaso Ćuković u Risnu, u samoizolaciji su dva ljekara i šest medicinskih sestara, pa se najstrožije operacije izvode u otežanim uslovima.

Uspjeli su da organizuju prihvat i liječenje rekordnog broja pacijenata. Veći broj pacijenata uz ekstreman rast novozaraženih rezultirali su i oboljevanjem i u kolektivu risanske bolnice.

– Svaki pozitivan rezultat vuče za sobom izolaciju, izostanak sa posla, a načelnici odjeljenja i sestre su šampioni kombinatorike, premještanja sestara, ljekara koji mogu da rade – kazao je direktor te bolnice dr Vlado Popović.

Svi pacijenti koji dođu u bolnicu Risan zbrinjavaju se po protokolima za kovid pozitivne. U izolaciji su na odjeljenjima dok ne dobiju negativan PCR test.

– Međutim, ne mali broj puta se desi da pacijent koji mora da bude operisan i bude operisan, a tek nakon operacije se ustanovi da je kovid pozitivan. Takav pacijent se šalje ili u barsku bolnicu ili u Klinički centar – objasnio je dr Popović.

Kapacitet bolnice Risan je oko 150 kreveta, toliko je približno i zaposlenih. Rekordan broj najtežih operacija imali su 22 specijalista i 10 specijalizanata.

Dok se unutar bolnice vodi bitka za živote, napolju je rekonstrukcija krova i fasade. Epidemija je odgodila planirano mijenjanje unutrašnjosti za iduću godinu, prenosi TVCG.