02. septembar – Godišnje 500 postupaka vantjelesne oplodnje

0
240

Problem neplodnosti u Crnoj Gori ima od 12 do 15 odsto parova. Imajući u vidu da je naša sredina suočena i sa problemom negativnog prirodnog priraštaja, bračna neplodnost dobija još više na značaju, ne samo kao medicinski, već i društveni problem, ocijenila je dr Zdenka Koturović sa odjeljenja Humane reprodukcije na Cetinju.

Ističe da je vantjelesna oplodnja najčešća i najuspješnija metoda liječenja neplodnosti, a u našoj državi godišnje se uradi od 400 do 500 postupaka IVF (medicinski potpomognuta oplodnja) što je, prema njenom mišljenju, i realna cifra prema broju stanovnika.
– Na našem odjeljenju Humana reprodukcija Opšte bolnice Danilo I na Cetinju od 2007. godine urađeno je oko 1.500 postupaka IVF i rođeno više od 500 beba. Samo u prošloj godini na našem odjeljenju blizu 200 parova liječilo se postupkom vantjelesne oplodnje – istakla je dr Koturović.
Neplodnost se definiše kao odsustvo trudnoće nakon jedne godine redovnih seksualnih odnosa bez korišćenja kontracepcije.
Parovima koji imaju problem da dođu do potomstva u Crnoj Gori, država obezbjeđuje tri pokušaja vantjelesne oplodnje. Ona ističe da u odnosu na zemlje regiona, kod nas postoje povoljniji finansijski uslovi kada su u pitanju ljekovi koji se koriste u postupku VTO.