02. septembar – Od marta bačeno 15 miliona doza vakcine za COVID-19 – SAD

0
10

Najmanje 15 miliona doza vakcine za COVID-19 bačeno je u Sjedinjenim Državama od 1. marta, objavio je američki medij NBC, prenoseći informaciju američkih zdravstvenih vlasti.

Taj broj bačenih doza prijavili su Centrima za sprječavanje i suzbijanje bolesti (CDC), glavnoj saveznoj agenciji za javno zdravstvo u SAD-u, američke savezne države i apoteke koje administriraju vakcine. Najvjerovatnije je ukupan broj potcijenjen jer neke države i savezne agencije ne raspolažu podacima.

Različiti su razlozi bacanja doza: istek roka valjanosti, greška pri razrjeđivanju, problemi s čuvanjem na hladnom, stvaranje pukotina u bočicama… Nakon otvaranja bočice koja sadrži nekoliko doza, vakcina se mora potrošiti u roku nekoliko sati i ako nema zainteresiranih, ona propada.

No razlike u vakcinaciji u svijetu i dalje su velike, a trka za dozama je stvarnost jer mnoge su zemlje dosad vakcinisale tek mali dio stanovništva, posebno afričke.

– To je pitanje pravednosti. Imate veoma bogate zemlje kojima je vakcina dostupna i koje jednostavno bacaju doze – rekao je za NBC Tim Doran, profesor javnog zdravstva na univerzitetu u Yorku.

SAD je početkom augusta objavio da je stranim zemljama poslao 110 miliona doza vakcina, a krajem avgusta je počeo da distribuira dio donacije od 500 miliona doza Pfizerove vakcine obećanih siromašnim zemljama, piše Al Jazeera.