29. septembar – Španski stadioni ponovo puni

0
204

Fudbalske utakmice u Španiji bi se opet trebale igrati pred 100-postotnom popunjenošću tribina, izvijestilo je špansko Ministarstvo zdravlja. Na sastanku ministarstva s predstavnicima 17 autonomnih pokrajina jednoglasno je dogovoreno proširenje kapaciteta sa sadašnjih 60 posto, javlja Hina.

Španija je u martu 2020. godine kompletno zatvorila stadione i dvorane zbog koronavirusa kojim je u toj zemlji sa 47 miliona stanovnika inficirano više od 4,9 miliona ljudi, a bilo je i više od 86.000 preminulih.

Početkom ove sezone vlasti su dopustile djelimični povratak gledaoca, ali uz nošenje maski i održavanje razmaka među posjetiocima.

Do sada je u Španiji vakcinisano 76,9 posto stanovnika što je dovelo do popuštanja mjera. U zatvorenim dvoranama, gdje se igraju košarkaške i rukometne utakmice, maksimalni dopušteni kapacitet tribina trenutno smije biti 40 posto, ali bi od sada trebao biti 80 posto.

Španska fudbalska liga s klubovima poput Real Madrida, Barselone i Atletico Madrida jedna je od najgledanijih u svijetu. Klubovi su se žalili na pad prihoda zbog zatvorenih stadiona i izostanka turista koji kupuju njihove suvenire i posjećuju klupske muzeje, piše Al Jazzera.