30. septembar – Antitijela lame i kamile djelotvorna u liječenju kovida – Velika Britanija

0
222

Imuni sistem kamila i lama ima neobičnu karakteristiku da proizvodi sitna antitijela koja se zovu nanotijela.

Stručnjaci Javnog zdravstva Engleske su lijek protiv kovida koji se temelji na antitijelima lama proglasili jednim od najdjelotvornijih ikad testiranih. Istraživači s Instituta Rozalind Frenklin sa sjedištem u Oksfodrširu, istraživali su upotrebu antitijela lame za liječenje kovida 19 još otkad se virus prvi put pojavio u Velikoj Britaniji 2020. godine.

Teorija se vrti oko neobične karakteristike imunog sistema životinja iz porodice camelidae, koja uključuje kamile i lame, koji proizvodi sitna antitijela koja se zovu nanotijela. Djeluju na isti način kao i ljudska antitijela i okružuju invazivni patogen, ali su znatno manja, što im omogućuva da bolje neutralizuju svaku prijetnju. Kako bi proizveli nanotijela specifična za kovid, istraživači su u lamu zvanu Fifi sa univerziteta u Ridingu ubrizgali protein šiljka koronavirusa, što je dio virusa pomoću kojeg se virus veže i ulazi u ljudske ćelije. Ovim eksperimentom Fifi se nije razboljela, ali njen imuni sistem počeo je da proizvodi nanotijela protiv proteina koronavirusa. Istraživači su ih potom izvukli putem uzoraka krvi i kombinovali u tri lanca kako bi povećali njihovu sposobnost vezivanja za viruse, a zatim su ih masovno proizveli u laboratoriji.

Laboratorijski testovi Javnog zdravstva Engleske, Univerziteta u Oksfordu i Instituta Rozalind Frenklin otkrili su da je liječenje nanotijelima lame dramatično smanjilo težinu bolesti kod životinja. Utvrđeno je da je upotreba tri spojena nanotijela djelotvornija protiv izvorne i alfa varijante kovida.

Dodavanjem četvrtog nanotijela uspješno je započelo liječenje beta varijante, za koju su naučnici strahovali da bi mogla da izbjegne antitijela nastala vakcinisanjem.

Rezultati istraživanja objavljeni su u časopisu Nature Communications, piše Telegraf.