02. septembar – Opada broj novih infekcija korona virusom i smrtnih ishoda – SZO

0
30

Broj novih infekcija korona virusom i smrtnih ishoda bolesti prijavljenih na globalnom nivou nastavio je da opada skoro svuda u svijetu, što je Svjetska zdravstvena organizacija opisala „poželjnim padom“.

Zdravstvena agencija Ujedinjenih nacija saopštila je da je prošle nedelje prijavljeno 4,5 miliona novih infekcija korona virusom, što je 16 odsto manje nego prethodne nedelje. Broj smrtnih slučajeva je takođe pao i to 13 odsto, te je umrlo 13.500 pacijenata.

SZO je saopštila da je broj zaraženih korona virusom opao svuda u svIJetu, dok je broj smrtnih slučajeva smanjen svuda osim u jugoistočnoj Aziji, gdJe je 15 odsto veći, i u zapadnom Pacifiku.

Generalni direktor SZO, Tedros Adhanom Gebrejesus, upozorio je da sa početkom zime na sJevernoj hemisferi i mogućom pojavom opasnijeg soja korona virusa, stručnjaci očekuju rast hospitalizacija i smrtnih slučajeva.

On je rekao da su stope vakcinacije, čak i u bogatim zemljama, i dalje preniske, napominjući da 30 odsto zdravstvenih radnika i 20 odsto starijih osoba još nije primilo vakcinu.  Radio Slobodna Evropa