03. avgust – Očekuju pad stanovništva do 2025. – Kina

0
32

Kina se suočava s demografskom krizom i radnom snagom koja brzo stari, ekonomskim usporavanjem i najnižim rastom stanovništva u zemlji tokom nekoliko posljednjih decenija.

Broj stanovnika u Kini počeće padati do 2025. godine, uprkos prekidu dugogodišnje politike jednog djeteta, koja je trebala potstaći rađanje u najmnogoljudnijoj zemlji svijeta, saopštilo je tamošnje ministarstvo zdravlja.

Ta azijska država suočava se s demografskom krizom i radnom snagom koja brzo stari, ekonomskim usporavanjem i najnižim rastom stanovništva u zemlji tokom nekoliko posljednjih decenija.

Prošle godine je stopa nataliteta pala na najniži nivo u istoriji i taj će se trend nastaviti, prenosi AFP.

– Stopa rasta stanovništva znatno se usporila. Ući će u fazu negativnog rasta tokom petogodišnjeg plana (2021-2025) – upozorilo je ministarstvo zdravlja u posljednjem izvještaju.

Kina je posljednjih godina ublažila svoju dugogodišnju strogu politiku kontrole rađanja. Godine 2016. dopustila je parovima da imaju dvoje djece, a od prošle godine i troje. No te odluke nijesu dovele do baby booma i većeg rađanja. Parove u tome obeshrabruju rastući troškovi života, stanovanja i posebno obrazovanje djece.

– Naša politika pomoći pri porodu nije savršena, jer postoji veliki raskorak u odnosu na stanje demografskog razvoja i očekivanja stanovništva – istakli su iz ministarstva zdravlja.

Kako bi se potstaklo rađanje, ministarstvo se zalaže za smanjenje finansijskog pritiska na parove kroz stambenu, obrazovnu i poreznu politiku.

Tako, na primjer, veliki grad Hangzhou, na istoku zemlje, nudi porodicama s troje djece kredite s većim iznosima za kupovinu prve kuće. I u drugim područjima pokrenuta je politika podrške posljednjih mjeseci, navode državni mediji.

Prošle godine je Kina zabilježila 10,62 miliona novorođenih, što je najniži nivo od 1978. godine, pokazuju službeni podaci. Al Jazeera