03. decembar – Svaki novi soj korone nastaje kod nevakcinisanih

0
129

– To što je u Crnoj Gori broj novoinficiranih korona virusom u padu ne znači da bi trebalo da se opuštimo, i tako će potrajati sve dok brojke ne budu dvocifrene ili jednocifrene – ocijenila je u Jutarnjem programu TVCG epidemiološkinja IJZ dr Marija Božović.

Ona je podsjetila da je epidemija nepredvidiva, te da se nikad ne zna kada može doći do skoka broja inficiranih, budući da dolazi i do novih sojeva.

– Svaki novi soj nastaje kod osoba koje su nevakcinisane, koje su imunokompromitovane, dakle kod njih dolazi do mutacija virusa, koji se prenosi na ostale. Zato dolazimo u situaciju da ne znamo sa čime se suočavamo, da li ćemo imati težu kliničku sliku i teži ishod oboliljevanja – kazala je dr Božović.

Za razliku od prošle godine, kada je sezonski grip bio zanemariv, ona kaže da ove godine nije takva situacija.

– Virus gripa prethodne godine je bio niskog intenziteta, ali ove godine sezona gripa još nije zvanično počela. Kod nas još uvijek nema registrovan slučaj virusa gripa, očekujemo ga svaki dan, radi se nadzor i uzimaju se uzorci – kazala je dr Božović.

Govoreći o vakcinaciji protiv sezonskog gripa, ona je rekla da je sada pravo vrijeme za vakcinaciju, budući da nije prijavljen nijedan novi slučaj. Naglasila je da vakcinu protiv sezonskog gripa trebalo da prime i oni koji su imunizovani protiv koronavirusa, jer su u pitanju dva različita virusa.

– Moramo, dakle, da primimo i jednu i drugu vakcinu, kako bi bili zaštićeni i od jedne i od druge bolesti – poručila je dr Božović. RTCG