03. januar – Еpidеmiоlоšкi nаdzоr nаd gripоm u sеzоni 2017/2018

0
438

Od 40. sedmice 2017. godine počela je sezona nadzora nad gripom za sezonu 2017/2018. i trajaće do kraja 20. sedmice 2018. godine.
U toku 52. nadzorne sedmice 2017. godine u Centru za medicinsku mikrobiologiju Instituta za javno zdravlje, laboratorijskim putem potvrđen je jedan slučaj infekcije virusom gripa. U pitаnju је infekcija virusom gripа tip A. Ukupan broj laboratorijski potvrđenih slučajeva gripa od početka sezone je dva (po jedan slučaj obolijevanja od virusa gripa tip A i tip B).
Uvidom u elektronsku bazu podataka u Crnoj Gori, u ovom izvještajnom periodu prijavljeno je 46 osoba sa simptomima nalik gripu, što predstavlja incidenciju od 7,41 /100 000 stanovnika.
Prema podacima Evropskog Centra za kontrolu i prevenciju bolesti (ECDC) aktivnost gripa širom evropskog regiona u 51. sedmici (period: 18.12‐24.12.2017.g.) je niskog intenziteta u 28 zemalja, od njih 33 koje su dostavlile podatke. Aktivnost gripa srednjeg intenziteta je prijavljena u 6 zemalja (Francuskoj, Holandiji, Španiji, Švajcarskoj, Škotskoj i Turskoj). Od 40. sedmice ove sezone u najvećem broju evropskih zemalja koje dostavljaju podatke o aktivnosti gripa dominira infekcija virusom gripa tip B u 59% laboratorijski potvrđenih slučajeva, dok je infekcija virusom gripa tip A zastupljena u 41% slučajeva.
Najefektivnija mjera prevencije gripa je vakcinacija, pa se preporučuje da se sve osobe koje su u povećanom riziku od razvoja komplikacija vakcinišu. Vakcina se može primiti tokom cijele sezone trajanja nadzora nad gripom, ali je najbolje vrijeme za vakcinaciju prije početka širenja virusa u populaciji, s obzirom da je za razvoj antitjela potrebno 2-3 sedmice nakon vakcinacije.
Takođe je bitno pridržavati se i opštih mjera prevencije kako bi se spriječilo dalje širenje bolesti. Pod opštim mjerama prevencije se podrazumijevaju: redovno provjetravanje prostorija, izbjegavanje bliskih kontakata sa oboljelim osobama, izbjegavanje boravka u zatvorenim prostorima gdje se nalazi veliki broj ljudi kao i izbjegavanje javnih skupova, redovno pranje ruku i izbjegavanje dodirivanja očiju, nosa i usta nečistim rukama, praktikovanje zdravih životnih navika koje podrazumijevaju adekvatnu ishranu sa dosta svježeg voća i povrća i fizičku aktivnost.