05. jul – Održan okrugli sto Saveza slijepih Crne Gore

0
219

Okrugli sto sa temom Lakše do zaposlenja uz portal zaposliosi.me organizovan je u okviru sedmice u kojoj SSCG proslavlja 70 godina postojanja, a portal je dio istoimenog projekta, koji je finansijski podržao Zavod za zapošljavanje Crne Gore.
Portal zaposliosi.me bi video prezentacijom osoba sa invaliditetom trebalo da pomogne toj kategoriji stanovništva da se lakše poveže sa poslodavcima i nađe posao, saopšteno je na okruglom stolu Saveza slijepih Crne Gore.
Izvršni direktor SSCG, Goran Macanović, kazao je da je zapošljavanje predudslov za adekvatan životni standard osoba sa invaliditetom koje svakodnevno nailaze na brojne barijere koje im otežavaju funkcionisanje i čine ih neravnopravnim u odnosu na ostale. On je objasnio da portal zaposliosi.me nudi mogućnost predstavljanja nezaspolenim osobama sa invaliditetom, ali i onima koji imaju posao i žele da napreduju u karijeri.
SSCG će nastaviti da realizuje aktivnosti u oblasti zapošljavanja, kako bi OSI mogle da rade što više poslova koji su dobro plaćeni.
Prema riječima Macanovića, Zakon o profesionalnoj rehabilitaciji i zapošljavanju lica sa invaliditetom je, kada je riječ o toj oblasti, najbolji u regionu.
Koordinatorka projekta Zaposliosi.me, Katarina Bigović, kazala je da bi taj portal trebalo da olakša zapošljavanje, naročito postavljanjem video prezentacija OSI. OSI u video porukama, koje traju manje od minut, uspjevaju da predstave sebe. Ona je ukazala da će važan segment projekta biti da se prikupe informacije koje se tiču poslodavaca koji zapošljavaju OSI, ali i onih koji to ne čine, a trebalo bi.
Administratorka portala, Anđela Dragović, koja je sa još devet kolega prošla obuke koje su vezane za komunikacijske vještine, kazala je da su imali priliku da nauče kako se piše CV i kako se treba ponašati na razgovoru za posao. Oni koji su prošli obuku sada drže radionice za deset novih učesnika, čije će se video prezentacije do kraja godine naći na portalu zaposliosi.me.