04. april – KCCG godišnje proizvede oko 23 tone medicinskog otpada

0
267

Klinički centar Crne Gore najveći je proizvođač medicinskog otpada u državi, i u njemu se godišnje proizvede preko 23 tone tog materijala, saopšteno je iz Ministarstva zdravlja. Načelnica u Direktoratu za ekonomiku i projekte u zdravstvu, Nataša Žugić, kazala je da su aktivnosti Ministarstva rezultirale padom količine ukupnog medicinskog otpada u prošloj godini za oko 5,5 posto što je, kako je pojasnila, ušteda od preko 50 hiljada eura.
Žugić je objasnila da se medicinski otpad tretira ili odlaže što je moguće bliže mjestu njegovog nastanka, da bi se u toku transporta izbjegle neželjene posljedice na životnu sredinu.
– Najveći proizvođači medicinskog otpada su KCCG sa oko 23,3 tone, opšte bolnice Berane, Bar, Pljevlja i Bijelo Polje, a zatim domovi zdravlja Podgorica, Budva i Bar, navela je Žugić.
Žugić je podsjetila da u Podgorici i Beranama postoji centri za preradu medicinskog otpada, koje je koncesionar izradio po osnovu obaveza iz Ugovora o koncesiji za upravljanje tom vrstom otpada u Crnoj Gori. Centar, kako je pojasnila, vrši sterilizaciju i mljevenje otpada i dovodi ga u stanje koje zadovoljava sve uslove skladištenja na deponiju, čime se sprječava rizik za životnu sredinu i zdravlje stanovništva.