04. april – Protest podrške kolegama

0
245

Nikšićki i bjelopoljski ljekari organizovali su protest podrške kolegama koji su osuđeni za infekciju beba u novembru 2014. godine. Podsjećamo, Apelacioni sud Crne Gore preinačio je presudu Višeg suda u Bijelom Polju i optužene ljekare bjelopoljske Opšte bolnice osudio na po godinu dana zatvora.
Povodom presude, dr Jovan Utješinović, kazao je ispred nišićkih ljekara da se prvi put u Evropi dešava da su ljekari završili u zatvoru. U izjava u vezi s presudom ljekarima, dr Utješinović, kako je rekao, prepoznaje govor mržnje, navodeći da ljekari i medicinsko osoblje pokušavaju “da u korist pacijenata i ljekara” zdravstveni sistem uzdignu “na optimalan nivo u uslovima u kojima radimo”.
– Niko od ljekara, čak ni ispred sindikata se nije oglašavao po ovom pitanju. To je prvi slučaj u Evropi da su ljekari završili u zatvoru. Znam da u jednoj Njemačkoj godišnje ima 80.000 prijava na ljekarsku grešku i nijedan ljekar nije završio u zatvoru. Upravo ovaj pritisak je izvršen i pojedini ljudi su žrtvovani zarad toga da se prikaže da je sve idealno – kazao je dr Utješinović.