04. februar – Najviše oboljelih od raka pluća i grlića materice

0
238

Prema podacima iz 2018. godine u Crnoj Gori je 1.500 osoba preminulo od maligniteta. Od toga novooboljenih je bilo oko 2.300 u periodu od 5 godina oko 5.500 osoba koje se liječe od raka, kazao je dr Nikola Milašević, subspecijalista onkolog u Kliničkom centru Crne Gore, što spada u prosjek evropskih zemalja po učestalosti oboljenja od raka ali su rak pluća i grlića materice učestaliji nego u ostalim zemljama.

– Crna Gora spada u prosjek evropskih zemalja po učestalosti oboljenja od raka, međutim, po mortalitetu imamo predominaciju određenih oblika tj. raka određenih organa više nego u ostalim zemljama, kao što su rak pluća ili rak grlića materice, zbog preventnivnih programa koji se sprovode već decenijama u visoko razvijenim zemljama”, istakao je Milašević.

Kod nas se ti programi sprovode, ali su rezultati slabiji jer 35 odsto populacije čine aktivni pušači i ne sprovodi se još uvijek vakcinacija u djetinjstvu za HPV virus, što bi moglo dovesti do smanjenja karcinoma grlića materice.

On ističe da je velika opterećenost Klinike za onkologiju i čitavog Kliničkog centra  Crne Gore pacijentima koji imaju maligne bolesti.

U 2019 godini, na onkološkoj klinici je bilo oko 34.000 pregleda, oko 16.000 aplikacija hemoterapija u Dnevnoj bolnici a 2012. je bilo oko 18.000 pregleda i 7.500 aplikacija hemoterapija. Znači u roku od 7 godina postoji povećanje u broju aplikacija hemoterapija za gotovo 100 odsto.

Od otvaranja nove zgrade klinike za onkologiju, od 2010. godine  vršena je stalna modernizacija. Pacijenti imaju mogućnost da se liječe novim tehnikama i praktično nemaju potrebu da odlaze u inostranstvo.

Lista ljekova je veoma dobra, tako da  se pored hemoterapije sprovodi i ciljana terapija i imuno-terapija koja predstavlja novu eru u liječenju te bolesti – ističe dr Milašević.