28. februar – Adaptirani Operacioni blok i jedinica intenzivne njege

0
349

U bjelopoljskoj Opštoj bolnici realizovan projekat adaptacije Operacionog bloka i jedinice za intenzivnu njegu u vrijednosti od 70.000 eura, koji je finansiransirala Turska agencija za međunarodnu saradnju i koordinaciju TIKA.

U cilju kompletiranja projekta adaptacije jedinice za intenzivnu njegu Opština Bijelo Polje oprijedijelila je dodatnih 20 hiljada eura.

– Važno je istaći da je opština Bijelo Polje veliki partner zdravstvenom sistemu, što je očitovano kroz jednu kvalitetnu saradnju sa Bolnicom, kroz razvijenu svijest predsjednika Opštine i ostalih iz lokalne samouprave. To je zajednički zadatak i obaveza svih nas i naš zajednički uspjeh. U prethodnom periodu Opština je investirala u kupovinu opreme ili posredovala pri njenoj nabavci u visini od oko 100 hiljada eura – istakao je ministar zdravlja dr sc Kenan Hrapović.

Ministar zdravlja je naglasio da bjelopoljska Bolnica ulazi u jedan dugoročno stabilan period kada je riječ o pružanju zdravstvene usluge i zaštite za građane sjevera Crne Gore.

U prethodnoj godini u bjelopoljsku Opštu bolnicu sa specijalizacije vratila su se tri ljekara. Završena je specijalizacija za ginekologa, otorinolaringologa kao i subspecijalizacija za neonatologa. U okviru plana dodijeljenih specijalizacija u ovoj godini osam ljekara završava specijalizaciju i vraća se u matičnu ustanovu. Takođe, dva ljekara koji se nalaze na subspecijalizaciji iz digestivne hirurgije i audiologije u toku ove godine počeće sa radom u bolnici. Do kraja godine vratiće se ljekari sa specijalizacija iz oblasti interne medicine, hirurgije, ortopedije, radiologije, ginekologije, epidemiologije i ORL.

– Ponosni smo na snagu i znanje koja stoji iza vaših zvanja i u obavezi smo da vam kao sistem obezbijedimo sve neophodne uslove za rad i opremu. Mnogo toga smo već učinili, ali nastavićemo nesmanjenim intenzitetom – zaključio je Hrapović.

Predsjednik Opštine Bijelo Polje Petar Smolović zahvalio se koordinatoru razvojne agencije TIKA u Podgorici Muhamedu Unalu na kontinuiranom ulaganju u razne projekte koji su realizovani u Opštini te Ministarstvu zdravlja koje takođe kontinuirano ulaže u kvalitet kadra i opreme u ovdašnjim zdrastvenim ustanovama.

– Drago nam je što se doktori vraćaju u Crnu Goru čiji je povratak agencija Tika spremna da podrži sa svojim donacijma. Pored opreme Turska pruža mogućnost i studiranja i stručnog usavršavanja na turskim fakultetima i medicinskim centrima – poručio je kordinator Tike Muhamed Unal.

– Otvaranjem novo adaptiranog prostora jedinice za intezivnu njegu i Operacionog bloka uz pomoć TIKE potvrđuje se da tu razvojnu agenciju velikom ne čine samo poslovni uspjesi već i dobra djela koja ostavljaju iz sebe – kazala je direktorica Opšte bolnice dr Biserka Bulatović.

– Svaku podršku i pomoć doživljavamo kao obavezu da budemo još uspješniji u pružanju i podizanju kvaliteta zdravstvenih usluga u našoj ustanovi. Sigurna sam da hoćemo, a sve to uz kvalitetan i stručan kadar – istakla je dr Bulatović.

Kroz investiranje u razvoj i unapređenje uslova u kojim se pruža zdravstvena zaštita, kao i kroz kontinuiranu medicinsku edukaciju stvoriće se, kako smatra, stabilna budućnost za građane kada je u pitanju zdravstvena zaštita – kazala je dr Bulatović.