04. februar – Obolijevanje od malignih bolesti u porastu

0
255

Povodom 4. februara Svjetskog dana borbe protiv raka iz Instituta su izvijestili da je u Crnoj Gori, prema poslednjim podacima iz Registra neoplazmi, evidentirano 2.925 novooboljelih, od kojih je 52,51 odsto kod muškaraca a 47,49 odsto kod žena.
– Analiza podataka pokazala je da muškarci, u Crnoj Gori najčešće obolijevaju od raka pluća koji je i vodeći uzrok umiranja stanovništva, a slijedi rak kože, prostate i mokraćne bešike – navodi se u saopštenju.
Kod žena, među malignim oboljenjima, dominiraju rak dojke, koji je i vodeći uzrok umiranja žena, slijedi rak pluća i bronha gdje se zapaža značajna tendencija rasta broja oboljelih, kao posljedica promjene ponašanja žena. Zatim su zastupljeni rak kože i grlića materice.
Ističe se da je najefikasniji pristup kontroli malignih bolesti njihova prevencija koja ima ogroman javnozdravstveni značaj. Na više od 80 odsto svih malignih bolesti moguće je uticati djelovanjem na faktore rizika koji su odgovorni za pojavu bolesti. Na povoljan ishod bolesti moguće je uticati ranim otkrivanjem, terapijom i rehabilitacijom. Osnovne mjere prevencije su prestanak pušenja, ograničeno konzumiranje alkohola, izbjegavanje suvišnog izlaganja suncu i održavanje prosječne tjelesne težine. Prevencija je i konzumiranje zdrave hrane, fizička aktivnost, redovnom kontrolom, kao i kontrolom infekcija (HPV, virusi hepatitisa B i C, Helicobacter pylori) koje su povezane sa nastankom raka.
Primjena mjera ranog otkrivanja oboljenja omogućava promjenu toka bolesti i njeno zaustavljanje prije pojave kritične tačke, što omogućava preveniranje pojava komplikacija.