04. februar – Otkrivena visoko virulentna varijanta HIV-a – Holandija

0
82

Oksfordski naučnici objavili su otkriće visoko virulentne varijante HIV-a koja se skrivala decenijama u Holandiji koja izaziva brže propadanje imunog sistema.

Njihova analiza, objavljena u časopisu Science, pokazala je da su pacijenti zaraženi “VB varijantom” imali u krvi 3,5 do 5,5 puta viši nivo virusa od osoba zaraženih drugim varijantama, kao i brzo propadanje imunog sistema. No, smatraju da nema razloga za zabrinutost zbog toga što danas postoje djelotvorni moderni ljekovi. Studija je pokazala da su, nakon početka liječenja, osobe s varijantom VB imale sličan oporavak imunog sistema i preživljavanje kao osobe s drugim varijantama HIV-a.

– Nema razloga za uzbunu zbog ove nove varijante virusa – rekao je epidemiolog sa Oxforda prof. Chris Wymant, voditelj studije, za AFP.

Varijanta se vjerovatno pojavila krajem 1980-ih i početkom 1990-ih u Nizozemskoj, prema baučnicima, ali se počela povlačiti oko 2010. Budući da moderno liječenje djeluje na tu varijantu naučnici smatraju da široko rasprostranjeno liječenje HIV-a u Holandiji nije pridonijelo evoluciji virusa. Ističu da su rana detekcija zaraze i liječenje presudni.

– Naši nalazi naglašavaju važnost preporuka Svjetske zdravstvene organizacije da pojedinci izloženi riziku zaraze HIV-om imaju pristup redovnom testiranju kako bi se omogućila rana dijagnoza, nakon čega odmah slijedi liječenje – rekao je koautor studije prof. Christophe Fraser s Oxforda. Hina