06. jul – Epidemija poprimila katastrofalne razmjere – Tunis

0
32

Situacija sa koronavirusom u Tunisu je poprimila katastrofalne razmjere. Osim što na dnevnom nivou bivaju registrovane rekordne brojke novooboljelih, posebno zabrinjavaju informacije o stanju u bolnicama.

Bolnice u sjevernoafričkoj državi očajnički se bore da održe radni proces, s obzirom na to da broj preminulih rapidno raste, te da njihova tijela danima ostaju u sobama. Razlog tome je, kako navode agencije, činjenica da su kapaciteti mrtvačnica puni.

– Neki pacijenti su umrli, a da mi to nijesmo ni shvatili. Naši dani počinju rano ujutro i nikad ne znamo kada će se završiti – kazala je medicinska sestra Imen Fteiti iz bolnice Ibn Jazar u jednom od epidemijom najpogođenijih gradova Keruanu.

Kako prenosi AFP, u bolničkim sobama, tijela preminulih su na krevetima tik do onih na kojima leže pacijenti. Teško je organizovati i njihov prevoz. Usljed nedostatka kreveta, ugroženi pacijenti sklupčani su na podovima po bolničkim hodnicima.

Prema zvaničnim podacima, u Tunisu je od početka pandemije preminulo više od 15 hiljada pacijenata, ali je situacija postala dramatična tokom nekoliko posljednjih sedmica. Trenutno je više od 600 pacijenata na jedinicama intenzivne njege širom države, a vlasti uspostavljaju bolnice na otvorenom u cilju borbe sa nečim što su i sami okarakterisali kao “cunami”.

Doktori, sestre i aktivisti civilnog sektora neprestano nastoje uzbuniti javnost povodom katastrofalnog stanja u Keruanu i okolini, gdje vlada nestašica kiseonika, ali i osjetan manjak kreveta.

U čitavom Tunisu do sada je revakcinisano svega četiri odsto od ukupno 12 miliona stanovnika.

Tokom druge polovine juna, u Keruanu i još šest regiona, državne vlasti uvele su potpuno ‘zaključavanje’, a od prošle sedmice drastično su pooštrene mjere i u prijestonom Tunisu. Sada slijede i naročito drastične mjere kako bi bila spriječena veća okupljanja na plažama, prenosi Analitika.