05. avgust – Donacija kompanije Novartis Domu zdravlja Kolašin

0
90

Predstavnici Ministarstva zdravlja, farmaceutske kompanije Novartis i predsjednik Opštine Kolašin potpisali su ugovor o donaciji 15 hiljada eura kolašinskom Domu zdravlja. Oprema će umnogome olakšati rad i poboljšati pružanje zdrastvenih usluga kako u ambulanti tako i na terenu.

Sekretar Ministarstva zdravlja Nikola Antović zahvalio se kompaniji Novartis na donaciji, podsjećajući da to nije prva donacija te kompanije. Prema njegovim riječima, u prethodnom periodu, u Dom zdravlja Kolašin uložena su značajna sredstva.

– Ta sredstva su, samo kroz određene projekte i ulaganje u 2018. godini, iznosila više od 350 hiljada eura, kroz projekte energetske efikasnosti, kroz ulaganja u opremu. Mislim da je to strateško opredjeljenje Vlade Crne Gore da istinski razvija ovaj prostor. I ono što vidimo jeste potencijal za razvoj na sjeveru Crne Gore i velika šansa da se ovaj prostor potpuno ravnopravno razvija kao i svi drugi djelovi Crne Gore – naveo je Antović.

On je poručio da će resor zdravlja primarni nivo zdravstvene zaštite, kao i cjelokupni zdravstveni sistem na sjeveru, prepoznati kao jako značajan za razvoj, kako bi, kako je naveo, građani imali dobru zdravstvenu zaštitu, ljekari adekvatne uslove za rad, i kako bi njihov standard bio neuporedivo bolji.

Predsjednik Opštine Kolašin, Milosav Bato Bulatović, kazao je da se projektom unapređenja Doma zdravlja Kolašin stvaraju bolji uslovi za rad zdravstvene službe.

– Sveukupno, to nama u Kolašinu daje optimizam da se ova sredina razvija, da ona dobija potrebne standarde. Zdravstvena služba je platforma toga i lijepo je konstatovati da sve investicije koje se ovdje odvijaju daju doprinos razvoja našoj sredini – rekao je Bulatović.

Predstavnik farmaceutske kompanije Novartis, Vasilije Đurišić, kazao je da je jedan od osnovnih principa poslovanja te kompanije društvena odgovornost, navodeći kao potvrdu toga partnerski odnos koji ona ima sa zdravstvenim sistemom Crne Gore. Kako je istakao, primarni nivo zdravstvene zaštite u svim zemljama jedan je od stubova na kojima počiva zdravstveni sistem, „tako da je nama veliko zadovoljstvo što smo mogli donacijom da pomognemo projekat unapređenja Doma zdravlja Kolašin“

Direktorica Doma zdravlja Kolašin, dr Jelena Zindović, kazala je da će donacija veoma značiti primarnoj zdravstvenoj zaštiti.

– Prvenstveno što se radi o prostranoj Opštini Kolašin i ta će oprema omogućiti bolje i kvalitetnije liječenje naših korisnika naročito kada je riječ o udaljenim mjestima. Koristićemo stacionar koji 27 godina nije bio u funkciji – rekla je dr Zindović.

Ocijenila je da su donacijom izdvojena značajna sredstva namijenjena za primarnu zdravstvenu zaštitu na sjeveru Crne Gore u momentu svjetske ekonomske.

– Riječ je o defibrilatoru i dva EKG aparata dvanestokanalna i spirometar koji je namijenjen kako za stacionar, tako i za ambulatnu koju ćemo realizovati kako sa lokalnom samoupravom i sa ministartstvima zdravlja i mladih i sporta. Riječ je o ambulanti za sportsku medicinu, prvenstveno za pripremu sportista za visinske sportive – istakla je dr Zindović.