04. avgust – Oko 100 djece inficirano u drugom talasu

0
97

U Crnoj Gori oko 100 djece je inficirano korona virusom u drugom talasu epidemije, saopštila je direktorica pedijatrijske klinike Instituta za bolesti djece dr Veselinka Đurišić.

Ona je, gostujući u Jutarnjem programu TVCG, saopštila da su od početka juna u Institutu za bolesti djece Kliničkog centra Crne Gore bila hospitalizovana tri djeteta, kao asimptomatski nosioci infekcije koronavirusa.

Dr Đurišić je navela da djeca obolijevaju od lakših formi Kovida-19, te da nije bilo teže bolesne djece.

– To su djeca koja često imaju infekcije koje su bez posebne simptomatologije, ali to ne umanjuje značaj tih pacijenata zato što mogu biti prenosici bolesti. U slučaju da imaju teboge one su lakše i vezane su za respiratorne simptome – objasnila je dr Đurišić. Kazala je da nije nilo potrebe za liječenjima u tercijalnoj ustanovi.

Kada je riječ o sprečavanju širenja infekcije Kovid-19, dr Đurišić je istakla da je prevencija na prvom mjestu. Ona je objasnila da je temperatura kod koronavirusa nešto niža, 37-38 stepeni. S druge strane, kod gripa je prisutna sekrecija iz nosa, zakrvavljene oči, bol u grlu i slično.