05. januar – Mitropolija donirala KCCG ultrazvučni aparat za onkološke pacijente

0
79

Mitropolija crnogorsko primorska donirala je Kliničkom centru Crne Gore (KCCG) ultrazvučni aparat za potrebe onkoloških pacijenata. Donaciju vrijednu oko trideset hiljada eura i aparat kog Institut za onkologiju do sada nije imao, uručio je mitropolit Joanikije. Njega su u KCCG dočekali ministarka zdravlja, dr Jelena Borović Bojović, medicinski direktor dr Zoran Terzić i direktorica Instituta, dr Sanja Lekić.

– Imamo običaj da uoči Božića posjetimo neku od važnih ustanova. Ovoga puta smo odlučili zbog ove vrlo komplikovane epidemiološke situacije i velikog opterećenja ljekara i medicinskog osoblja, a i cijeneći zaista vaš ogromni podvig u ovim teškim vremenima, da priložimo ovaj aparat. Nadamo se da ćemo olakšati i ljekarima i pacijentima i da ćemo makar malo doprinijeti našem narodnom zdravlju – naveo je mitropolit.

Ministarka zdravlja zahvalila je na vrijednoj donaciji Mitropoliji crnogorsko-primorskoj koja je i ovoga puta, kao i nebrojano puta do sada, učinila veoma važan gest.

– Zahvaljujući ovoj donaciji, od danas možemo da se pohvalimo da imamo veoma važan aparat koji je bio neophodnan kako za liječenje, tako i veoma važnu dijagnostiku teških onkoloških bolesnika. U tom smislu, posebno smo zahvalni što je baš ovaj aparat došao na ovo mjesto, u prave ruke ljekara koji spašavaju ljudske živote jer mi znamo da bez obzira na pandemiju u kojoj smo svi u ovo posljednje vrijeme posebno opterećeni moramo voditi računa i ne smijemo zaboraviti sve one pacijente koji se liječe od teških malignih bolesti i koji zavređuju takođe posebnu pažnju – naglasila je ministarka zdravlja.

Ultrazvučni aparat, kako je objasnila dr Lekić, ima višestruki značaj. Zahvaljujući ovoj donaciji, svi pacijenti će sve usluge dobiti u Institutu i više neće morati ni povremeno da se transportuju u glavnu zgradu KCCG.

– Sa druge strane, moći ćemo da iskoristimo aparat za odjeljenske pacijente. U budućnsoti mi ćemo iskoristiti i druge tehničke mogućnosti ovog aparata u pravcu toga da neku grupu onkoloških pacijenata možemo da dijagnostifikujemo na licu mjesta – navela je dr Lekić.

Na donaciji je zahvalio i dr Terzić, koji je istakao da je važno da svi pacijenti budu na uspješan i pravi način zbrinuti i liječeni.