05. januar – Otkriva se po jedan zaraženi svakih 45 sekundi

0
82

U Crnoj Gori je tokom poslednja 24 sata registrovano 2.590 slučajeva infekcije korona virusom, što je novi rekord u identifikovanju zaražavanja u jednom danu i praktično znači da se svakih 45 sekundi otkrije po jedan pozitivni slučaj. Direktor Instituta za javno zdravlje dr Igor Galić kazao je za TVCG da je trenutna epidemiološka situacija u zemlji veoma ozbiljna, te da su lokalna transmisija i intenzitet širenja korona virusa visoki.

– Trend porasta broja novooboljelih je u eksponencijalnom rastu, pa je rast novooboljelih u zadnje dvije nedjelje 450 odsto. Uz neke naše detekcije samog omikron soja, on je dominantan – kazao je dr Galić i naveo da su rast broja hospitalizovanih i preminulih u padu.

On je kazao da jedno od istraživanja govori da je period zaraznosti od omikrona manji nego u odnosu na ranije sojeve pa su evropske zemlje počele da smanjuju broj dana u izolaciji.

– Danas smo na Radnoj grupi razmatrali tu mogućnost i uskoro će rezultat tog sastanka biti poznat javnosti, svakako da sagledavamo mogućnost da to bude sedam dana – sapštio je dr Galić.

Već drugi dan zaredom se udio pozitivnih, u odnosu na ukupan broj obrađenih uzoraka kreće oko 37 odsto. U poslednja 24 sata je obrađeno gotovo sedam hiljada uzoraka, a preminule su još dvije osobe, i to pacijenti iz Bara i Herceg Novog starosti 68 i 74 godine, pa je ukupan broj preminulih povezanih sa kovid-19 infekcijom u Crnoj Gori od početka pandemije 2.422.

Iz Ministarstva zdravlja je saopšteno da će od sada nacionalna telefonska linija 1717 biti kadrovski pojačana, kako bi građani iz cijele Crne Gore mogli na besplatni broj da komuniciraju sa medicinskim osobljem i jednostavnije i brže dobiju smjernice, ukoliko im je neophodna ljekarska pomoć ili savjet.

– Uprkos ozbiljnoj epidemiološkoj situaciji, zdravstveni sistem može da odgovori ovim izazovima i sve svoje kapacitete stavi u službu građana i pruži im adekvatnu i pravovremenu zdravstvenu zaštitu – kažu iz Ministarstva zdravlja.

Prema saznanjima Pobjede, pojedini domovi zdravlja u zemlji ne raspolažu dovoljnim brojem brzih antigenskih testova, pa je u njima nemoguće uraditi testiranje na korona virus. Tako su od pacijenata kovid ambulante Lazine, Doma zdravlja u Danilovgradu, uzete informacije kako bi ih obavijestili kada mogu doći na testiranje, da bi ih informisali da dođu u Institut za javno zdravlje u Podgoricu, dok u Domu zdravlja u Kotoru već gotovo nedjelju dana nema brzih antigenskih testova. Pobjeda