05. jun – Zdrava porodica je osnov svakog društva

0
289

Zdravstvene ustanove igraju važnu ulogu u osnaživanju porodica, imajući u vidu da su zdravstveni radnici u kontaktu s roditeljima i djecom od rane faze njihovog razvoja. Ove ustanove su u poziciji da pomognu roditeljima da steknu vještine za pravilan odgoj djece, da uoče rane signale izazova u funkcionisanju porodice, te da pomognu da se osigura blagovremena podrška roditeljima, kazao je dr Miro Knežević, generalni direktor Direktorata za javno zdravlje, na skupu organizovanom povodom 30. godišnjice Konfencije Ujedinjenih nacija o pravima djeteta, koji je doržan u JPU „Đina Vrbica“ u Podgorici.

– Naziv programa Roditeljstvo za cjeloživotno zdravlje nije slučajan termin, jer je zdrava porodica osnov svakog društva – naglasio je dr Knežević.
Sredine u kojima se ovakva podrška može odvijati, kako je naveo, uključuju savjetovališta i službe koje se bave reproduktivnim zdravljem, zdravljem trudnica, savjetovanjem porodica, patronažne službe i slično.
– Škole za trudnice, koje godinama postoje u više opština u Crnoj Gori već su dobro poznate široj javnosti. Zadovoljni smo što sada, uz podršu UNICEF-a, imamo i program roditeljstva za roditelje djece od dvije do devet godina, koji značajno pomaže u poboljšanju odnosa između roditelja i djece. Ovaj program ima za cilj da osnaži emotivne veze između roditelja i djece, ohrabrujući roditelje da koriste pozitivne, dosljedne metode vaspitavanja djece, što doprinosti očuvanju mentalnog zdravlja roditelja i djece. Čestitamo ustanovama koje su prve krenuli u sprovođenje ovog programa koji je već dao odlične rezultate. Među njima su domovi zdravlja Berane, Bijelo Polje i Podgorica. Na osnovu njihovog veoma pozitivnog iskustva, ohrabrujemo domove zdravlja u ostalim opštinama da ponude ovaj program svojim korisnicima – istakao je dr Knežević.
Zamjenica šefa predstavništva UNICEF-a za Crnu Goru, Mihaela Bauer je kazala da je biti roditelj najveći izazov i odgovornost na planeti, ali istovremeno i iskustvo koje najviše nagrađuje čovjeka. Ona je istakla da je zadovoljstvo pridružiti se pokretanju UNICEF-ovog mjeseca roditeljstva na globalnom nivou promovisanjem programa Roditeljstvo za cjeloživotno zdravlje za djecu u ranom razvoju.
Bauer je podsjetila da je prije tri godine, 77 odsto roditelja u Crnoj Gori kazalo je da država treba da pruži podršku roditeljima tokom podizanja djece i da je na osnovu tog zahtjeva, UNICEF je podržao uvuđenje međunardno poznatog programa Roditeljstvo za cjeloživotno zdravlje za djecu u ranom razvoju, kao novog vida podrške roditeljima u sektorima zdravstva, obrazovanja i civilnog društva.
Na skupu su govorili predstavnici Ministarstva prosvjete, JPU “Đina Vrbica“, Udruženja Roditelji i predstavnici roditelja koji su učestvovali u ovom programu.