05. oktobar – Vrhovni sud: Indija mora platiti 672 dolara odštete za svakog umrlog od Covida-19

0
76

Indijski Vrhovni sud naredio je državnim vlastima da plate 672 američka dolara kao naknadu za svaku smrt od covida-19, kao način pomoći obiteljima da se nose s gubitkom, prema odredbi koju je vidio Reuters u utorak.

Indija je prijavila ukupno 449.260 smrtnih slučaja, premda stručnjaci kažu da je brojka jako podcijenjena jer su mnogi umrli u udaljenoj unutrašnjosti zemlje. Stručnjaci kažu da se u velikim gradovima poput New Delhija veliki broj umrlih ne prijavljuje jer je bolnicama ponestalo slobodnih kreveta i zaliha kiseonika.

Podnositelji zahtjeva podnijeli su žalbu Vrhovnom sudu da nacionalna uprava za katastrofe, putem koje vlada pruža financijsku pomoć u prirodnim katastrofama poput potresa, osigura najmanje osam puta veću naknadu.

Vlada se u svojoj izjavi složila iz državnog fonda za katastrofe isplatiti minimalnu svotu koju će razdijeliti lokalne vlasti.

– Svi nadležni kojih se to tiče djelovat će u svrhu pomoći kako bismo izbrisali suze onima koji pate zbog gubitka člana obitelji zbog covida-19 – navodi se u odluci Vrhovnog suda.