05. septembar – Delta varijanta ne izaziva teže slučajeve kod djece i adolescenata – SAD

0
138

Delta varijanta koronavirusa ne izaziva teže slučajeve kovida-19 kod djece i adolescenata u odnosu na druge varijante virusa, pokazali su prvi podaci iz studije koje su objavile američke zdravstvene vlasti.

Zabrinutost zbog posljedica delta varijante na mlade raste već nekoliko nedjelja u SAD-u, zbog rastućeg broja hospitalizovane djece.

Centar za prevenciju i kontrolu bolesti (CDC), glavna savezna agencija za javno zdravstvo u zemlji, proučila je podatke pacijenata hospitalizovanih zbog kovida-19 u 99 okruga u 14 saveznih država. Agencija je uporedila razdoblje od početka marta do polovine juna s onim od polovine juna do kraja jula, kada je delta postala dominantna u Sjedinjenim Državama.

Između ta dva razdoblja stopa hospitalizacije djece i mladih do 17 godina porasla je pet puta. Međutim, „postotak djece i adolescenata koji su primljeni u bolnicu zbog teškog oblika bolesti“, na primjer primljenih na intenzivnu njegu, „bio je sličan prije razdoblja kad je delta varijanta postala dominantna i tokom njega“.

Osim toga, studija pokazuje i da vakcine dobro štite adolescente protiv delta varijante, jer je procenat hospitalizacije oko deset puta viši za nevakcinisane. U SAD-u, od 12 godina može se dobiti vakcina Fajzer.

CDC ipak naglašava da je broj teških slučajeva kovida-19 između polovine juna i kraja jula kod djece i mladih bio premali da bi poređenja bila u potpunosti relevantna. Naglašava da je podatke nužno pratiti dalje u budućnosti, prenosi Hina.